EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Богатите длъжници на Гърция

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Богатите длъжници на Гърция

mail15:00 | 20.10.2011прегледи 963 коментарикоментари 0


Списъци на големи длъжници към държавата е представил в парламента гръцкият вицепремиер и финансов министър Евангелос Венизелос, съобщават електронните издания в южната ни съседка. "Шампиони" по укриване на данъци в списъците са хора, изнесли в чужбина 146 млн. евро, както и такива, за които се смята, че дължат на държавата от глоби 636 млн. евро. Става дума за два списъка на гърци, изнесли в чужбина стотици милиони евро, както и на големи длъжници към гръцката държава.
Първият списък включвал 751 "изключително бедни" гърци, които през 2009 г. изнесли в чужбина огромни суми /всеки от тях е изнесъл поне над 100 хиляди евро, като най-голямата сума възлиза на 146 млн. евро/. В същото време около 250 от тях са декларирали минимални доходи в своите данъчни декларации. Вторият списък се отнасял до 1740 големи длъжници към държавата. За тях се смята, че дължат над един милион евро, като "шампион" сред тях е гражданин, който не бил известно име /посочен е с инициалите В.Х./ и дължи 636 млн. евро. В първия списък са включени три известни имена, а във втория други две такива. Те обаче не могат да бъдат идентифицирани, тъй като само компетентните финансови органи били запознати с тях.
Известните имена в първия списък, които са посочени с инициали, са на Г.Х, дължащ 3,1 млн. евро, дълговете на втория - М.З., са на стойност 1 млн. евро, а на третия М.Л. -870 хиляди евро. Във втория списък фигурират инициалите на А.В., който дължал на държавата 3,2 млн.евро, а също и на Г.А., чийто дългове са изчисляват на 2,9 млн. евро. Достъп до списъците имат само компетентните парламентарни служители, но те нямат право да ги разпространяват и да правят копия от тях.
От няколко месеца насам гръцкото правителство предприе борба срещу данъчните измами, но без особен резултат. По този повод финансовият министър неотдавна каза, че данъчните измами в Гърция са "национално престъпление, национално бедствие".
 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg