EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Богата реколта от череши, износ за Румъния и Русия

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Богата реколта от череши, износ за Румъния и Русия

mail07:00 | 19.06.2014прегледи 1416 коментарикоментари 0


Пловдив, Екатерина Терзиева, БТА
Въпреки опасенията от дефицит на череши заради проливните дъждове и градушките, реколтата тази година е богата, а изкупните цени са отлични. Това разказаха производители от Родопската яка, където отглеждането на череши, заедно с гроздето, е традиционен поминък.
"Отлична реколта с отлично качество и отлична цена - три пъти 6!", доволен е производителят от село Трилистник, община Марица,Красимир Кумчев, който продава продукцията си в големите търговски вериги. Причините за добрия пазар тази година той вижда в това, че на много места в страната собствениците на черешови масиви пострадаха от градушките и проливните дъждове.
"Някои сортове бяха директно засегнати и се получи напукване и гниене. Който закъсня да обере, пострада много, сортът Бигаро Бюрла изгни. Гниене имаше и при сортовете Съмбърс и Кордия", казва бившият директор на Овощарския институт в Пловдив проф. Аргир Живондов.
 

Така се отвори пазар за качествена продукция, посочва Красимир Кумчев. От друга страна, според него, върху пазара влияе голямото търсене на череши за износ за Румъния и Русия. Търговци разказват, че изкупените от българските борси череши в тези страни се продават на тройно по-високи цени.
Румънците започнаха кампанията при изкупни цени от 5 лева за килограм. "Те изнасяха череши за прясна консумация, тъй като в северната ни съседка ранните сортове започват да зреят по-късно", обясни проф. Живондов. Сега, в разгара на кампанията, когато масово се бере сортът Ван, румънците дават 2,70-3 лева за килограм и продължават да изкупуват, макар и с по-слаби темпове. Там вече също има достатъчни количества череши за свежа консумация.


Българските изкупвачи дават средно между 80 стотинки и 1,50 лева за килограм. Производителите се надяват с отминаването на пика на кампанията цените отново да се вдигнат. Въпреки това повечето от тях са доволни, защото от години не са продавали продукцията си на толкова високи ставки.


"Важно е сортовете Бигаро Бюрла, Ван и Бинг на каква цена се търгуват. Никога не е имало такива цени. Ако миналата година нивата са били средно 1,70 лева за килограм, тази година са с 65-70 стотинки по-скъпи", пресмята Красимир Кумчев.
Заради обилните дъждове обаче захарността на черешите не е висока, казва Микеле Санторели, управител на преработвателно предприятие за производство на пулп от череши в село Катуница. "От една страна няма достатъчно захар в плода. От друга, черешите не траят и бързо загниват. Трябват ни много повече хора, които да сортират черешите, а това оскъпява продукцията", казва Санторели.
Заради обилната реколта, проблем с недостига на работна ръка имат и повечето производители в Пловдивско. Надниците на берачите тази година стигат 25-30 лева на ден и стопаните наемат цели бригади от съседните общини. По думите на овощарите, голямо значение за качеството на черешите имат миналогодишните дейности. "А много от стопаните не са пръскали навреме против кафяво гниене", отбелязва Микеле Санторели.
Реколтата тази година показва, че е било заложено достатъчно количество плодни пъпки, които сега дават добър резултат, казва проф. Живондов. По думите на Красимир Кумчев, добивът е важен, но по-важно е какво качество се постига с него. "Нормалното е тон и половина от декар. Но можеш да набереш и два тона, а качеството да е такова, че всичко да отиде за преработка, където цената е един лев", казва производителят. Според него тук е голямото майсторство на овощаря - "по време
на резитбата, при агротехническите мероприятия, торенето, поливането, растителната защита". Кметовете на селата в Родопската яка също са доволни. "Цените паднаха, защото сме в пика на кампанията. Но реколтата е много добра и като цяло цените са високи, заради румънците", казва кметът на Брестник Георги Козов.

 

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg