EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Бог да благослови българските суровини

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Бог да благослови българските суровини

mail17:10 | 30.12.2010прегледи 2799 коментарикоментари 0


Мира Лазарова
2010 - беше година на преработените суровини и за щастие българската икономика, която има развит потенциал в този сектор, успя да го реализира чрез миннодобивната и миннопреработвателна промишленост. Рекордни печалби реализираха също големите ни предприятия за преработка на цветни метали.

Слънцето изгря
Слънцето изгря на улицата на суровините още с данните за второто тримесечие на годината.Тогава според националната статистика индустрията в България нарасна с 1.6% и регистрира ръст за първи път от третото тримесечие на 2008 г. насам. Добивната и преработваща промишленост регистрираха ръст от 2.9%.Започналата през март месец тенденция на покачване на оборота на промишлените предприятия се запази и през август, достигайки растеж на годишна база от 25.7%.Основен принос за така очерталия се ръст имаха увеличените продажби на външния пазар (41.7% на годишна база) и най-вече по-големите продажби на хранителни продукти и основни метали.
Тъй като българската индустрия е с относително висока експортна ориентация, нарастването на външното търсене се отрази положително върху индустриалното производство, показва анализ на Министерство на финансите. Индексът на индустриалното производство през третото тримесечие на 2010г. отчете увеличение на годишна база от 4,7%, отбелязвайки ускорение в сравнение с регистрираната през второто тримесечие стойност от 1,6%. Наблюдаваното положително развитие бе обусловено преди всичко от дейностите, произвеждащи стоки за междинно потребление. В ранните етапи на възстановяване, обикновено се наблюдава по-силен растеж при стоките за междинно потребление, подкрепящи производството на инвестиционни стоки и тези, предназначени за крайно потребление. Затова успоредно с повишаването на икономическата активност в световен мащаб цените на суровините нараснаха, което е допълнителен стимул за ускоряване на производството и експорта на стоки.

Метали, дървен материал, химически продукти – водещи
Така се увеличи производството в почти всички дейности на преработващата промишленост. Най-голям принос имаха производството на основни метали, дървен материал и изделия от него и производството на химични продукти, където индексът на индустриално производство отбеляза увеличение от съответно 9,1%, 39,5%, и 34,9% на годишна база.Динамиката на производството бе в съответствие с данните на Евростат заиндекса на нови поръчки, който и през продължаващото възстановяване на икономическата активност в ЕС засили положителния ефект върху търсенето на българския износ и повлия добре на местното промишлено производство.  Точно това тласна преработващата промишленост нагоре. Единствено в производството на текстил и облекло и на транспортни средства индексът на производство отбеляза спад от 1,6% и 11,5% съответно.

Цената на желязната руда
Възстановяването на българския износ беше допълнително подпомогнато от повишението на международните цени на металите и минералните суровини. През третото тримесечие на 2010г. техният растеж стигна 43,6% на годишна база, продължавайки възходящата тенденция от предходните три
тримесечия. Всички основни групи метали, формиращи индекса на цените, имаха положително въздействие върху него, като най-голямо покачване отбеляза желязната руда –цената й през третото тримесечие беше почти два пъти по-висока, отколкото преди една година. При цените на някои други основни за българския износ метали се наблюдаваше известно забавяне в темповете на растеж в сравнение с второто тримесечие, но все пак той остана значителен: цена на стоманените продукти – 10,2%, на алуминия – 15,3% и на медта –23,6%./ Цените на медта на Лондонската метална борса (ЛМБ) вчера достигнаха исторически максимум от 9447 долара за метричен тон на фона на перспективите за възстановяване на търсенето през 2011 година, което звучи изключително добре за българските компании.

Суровините и износът
Суровините и материалите (основно цветни метали и донякъде дървен материал и хартии) имат главен принос от 38,5% в абсолютния ръст на износа през първите три месеца на 2010, следвани от инвестиционните стоки (най-вече резервни части и донякъде – електрически машини) с 33,3%, потребителските стоки с 19,9% и енергийните ресурси (изцяло заради петролни продукти) с 8,3%. През януари-април се очерта и новата тенденция - ръстът на износа при химическите продукти (торове и т.н.).

Трябва да се има предвид, че увеличеният износ на цветни метали се дължи изцяло на по-високите цени на тези метали на световните пазари, се отбелязва в анализ на Института за пазарна икономика. В количествено изражение износът на цветни метали от България за януари-март де факто се свива. Същото е и положението с петролните продукти – изцяло ценови ефект зад ръста на износа, и всъщност спад в изнесените количества. В същото време, обаче, при инвестиционните стоки, дървото и изделията от дърво, както и химическите продукти имаме ръст в изнесените количествата, така че не бихме могли да заключим, че износът се увеличава само на база на ценови ефекти (поне що се отнася до първите три месеца, за които имаме данни), отбелязва анализът.

Поредицата: 2010 – полжителните страни на кризата в България
Следва: Залезът на предприемачи от прехода
Досега:Мол, outlet, дискаунтър – търговската революция в България
               „З” – новият мотор на икономиката
                Пробивът в магистралите

 


 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg