EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

БНБ поиска затвор за заблуда и слухове за банки

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

БНБ поиска затвор за заблуда и слухове за банки

mail16:32 | 30.06.2014прегледи 949 коментарикоментари 0


Днес Българската народна банка изпрати предложение за допълнение в Наказателния кодекс до председателя Комисията по бюджет и финанси г-н Йордан Цонев.
Предложението гласи следното:
В Наказателния кодекс, раздел „Престъпления против паричната и кредитна система“ се създава чл. 252 а със следното съдържание:
Чл. 252 а. (1) Който разпространява заблуждаваща или невярна информация или други сведения за банка или финансова институция, които могат да доведат до всяване на паника в населението, се наказва с лишаване от свобода от две до пет години.
(2) Когато с дейността по ал. 1 са причинени другиму значителни вреди или са получени значителни неправомерни доходи, наказанието е лишаване от свобода от пет до десет години и глоба от пет хиляди до десет хиляди лева.
Допълнението към Наказателния кодекс се предлага във връзка с разпространението през последните дни на заблуждаващи сведения и злонамерени слухове по отношение на български банки и цели криминализирането на подобни деяния.
Това предложение е в съответствие и с представената вчера от президента Росен Плевнелиев позиция на политическите партии и институциите, участващи в консултациите при държавния глава.
 

По-късно бе съобщено, че Прокуратурата е обвинила 29-годишния Кирил Джабаров и 40-годишния Робърт Димитров в подаване на невярна информация за български банки. Двамата са на свобода с мерки за неотклонение "парична гаранция" по 3000 лева, съобщиха от държавното обвинение.

По наказателното дело са разпитани 19 свидетели, извършени са обиски и са взети 30 компютърни конфигурации и документация.

Предстои да се установят и разпитат още свидетели и да се изготви техническа експертиза на компютри с цел документиране на цялостната престъпна дейност на двамата обвиняеми.

/Обновена/


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg