EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

БНБ пое управлението на КТБ

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

БНБ пое управлението на КТБ

mail18:15 | 21.06.2014прегледи 3068 коментарикоментари 0


20 ЮНИ, в 11.40 минути в Българската народна банка бе получено писмено уведомление от ръководството на Корпоративна търговска банка, в което информира за изчерпване на ликвидността и преустановяване на разплащанията, както и на всички видове банкови операции. На това основание и с решение на Управителния съвет на БНБ Корпоративна търговска банка е поставена под специален надзор. От този момент правата на акционерите са отнети и са назначени квестори. Ръководството на централната банка е в пряка комуникация с основните държавни институции. Междувременно от миноритарния собственик на КТБ – ВТБ – бе заявен интерес за водене на разговори с БНБ за подкрепа на КТБ.

13.30 часа. Вложителите в Корпоративна търговска банка (КТБ) за няколко дни изтеглиха огромни средства от нея заради анонимна атака, но КТБ не е фалирала банка. Това заяви шефът на БНБ Иван Искров на извънредна пресконференция, свикана заради поискания от КТБ специален надзор. От централната банка призоваха вложителите на банката - малки и големи, към спокойствие. "Въобще не говорим за гарантиране на влоговете и така нататък, тъй като банката не е фалирала", заяви няколко пъти Искров. Състоянието на КТБ няма никакво отношение към валутния борд, категоричен беше Искров. Бордът е начинът, по който функционира централната банка, добави той. Искров обясни, че поставянето под специален надзор означава, че назначените от БНБ квестори - Христина Стамова и Славяна Данаилова, на практика ръководят банката. Квесторите имат огромни правомощия, каза още той. По думите му задачата на квесторите е да консервират банката и да предпазят нея и банковата система на страната от по-нататъшни смутове. КТБ ще бъде под специален надзор за три месеца, през това време банката няма да извършва никакви операции.

Управителният и Надзорният съвет на КТБ са отстранени за срок от три месеца. За същия срок са отнети правата на акционерите на КТБ, които имат над 10 процента от капитала на банката. Това са "Бромак" на Цветан Василев (50,66%) и дружество от Луксембург (30,35%).

Кредитите на банката ще се обслужват. КТБ не е фалирала банка и вложителите в нея не бива да се притесняват, каза Искров. "Няма смисъл да се нагнетява общественото напрежение. Банката е под контрола на БНБ, тя е и под специален надзор от БНБ за три месеца", допълни той. "Идеята ни е да се санира банката. Ако трябва да се намали капиталът и вече като един по-чист обект да се водят разговори с потенциални купувачи", каза Искров.

С нареждане на изпълнителния директор на Българската фондова борса временно е спряна търговията с емисиите акции, издадени от ТБ Корпоративна търговска банка АД-София, Борсов код 6C9, ISIN код BG1100129052 за срок до края на търговската сесия на 20 юни. В момента на спиране на търговията цената на книжата се продаваха без промяна - по 78,05 лева едната. Това съобщи Фондовата борса. Решението е взето на база постъпила информация от ТБ "Корпоративна търговска банка" АД-София, че с цел защита интересите на вложителите и клиентите си банката е потърсила институционалната подкрепа на БНБ по реда на Закона за кредитните институции. На Централната банка е предложено да постави КТБ под специален надзор поради опасност от неплатежоспособност, на основание чл. 65, ал. 2, във връзка с чл. 65, ал. 1, т. 1 от Част IV - Правила за търговия от Правилника за дейността на БФБ-София АД.

По-рано на 20 юни КТБ АД е поискала институционалната подкрепа на БНБ по реда на Закона за кредитните институции, като предложи на Централната банка да постави КТБ АД под специален надзор поради опасност от неплатежоспособност. Това съобщава частната банка.
„Уверени сме, че това е допълнителна гаранция за защита на Вашите интереси, а също така и - за бъдещо възстановяване на банковата дейност на КТБ АД под прекия надзор на Централната банка. Още веднъж сме длъжни да заявим, че Клиентите са ни скъпи и това е единственият мотив, от който се водим да предприемем тази нелека, но необходима в този момент стъпка.”, се казва още в съобщението на КТБ до медиите.  Причината за това искане на банката е „безпрецедентна кампания срещу банката, в която бяха въвлечени и органите на съдебната власт.”, отбелязва търговската институция.

Дружества, които имат сметки в КТБ към края на 2013 година
 zoom_sss

таблица:EconomyNews.bg


Тагове: БНБ, КТБ, надзор
 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg