EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

БНБ: 2.4% средногодишна инфлация за 2012 г.

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

БНБ: 2.4% средногодишна инфлация за 2012 г.

mail09:30 | 03.05.2013прегледи 941 коментарикоментари 0


През 2012 г. инфлацията се запази сравнително ниска, като в края на годината индексът на потребителските цени отбеляза 2.8% годишен темп на нарастване (2% в края на 2011 г.), а средногодишната инфлация за 2012 г. възлезе на 2.4% (3.4% през 2011 г.).11 Основни фактори, оказали влияние върху инфлацията, бяха повишенията на международните цени на петролните продукти и храните, прехвърляни сравнително бързо върху крайните цени, както и същественото увеличение в средата на годината на регулираната цена на електроенергията за бита. Влошената икономическа конюнктура през 2012 г. и външните за фирмите шокове, като например свързаните с поскъпване на основни суровини и материали, намериха отражение във фирмената политика по отношение на цените и разходите. При наличието на свободен производствен капацитет и слабо търсене фирмите продължиха да ограничават разходите си за труд и инвестиции и прилагаха ценова политика, съобразена със специфичните условия на отделните пазари на стоки и услуги. През първата половина на годината общата инфлация при потребителските цени остана сравнително ниска (средно 1.9%). При липсата на проинфлационен натиск върху цените на храните от страна на международните пазари инфлацията в тази група се понижи, което компенсира ускорението на инфлацията при енергийните продукти през първите четири месеца на годината. През втората половина на 2012 г. нарастването на цените на горивата и храните, съчетано с поскъпване на електроенергията за бита, повлия за повишение на инфлацията, като към края на годината поевтиняването на петрола намери отражение в по-ниските цени на транспортните горива и доведе до забавяне на общата инфлация при цените на потребителските стоки. Основен принос за натрупаната инфлация в края на 2012 г. имаха хранителните продукти (с 1.1 процентни пункта) и административно определяните цени (с 0.8 процентни пункта).
Натрупана инфлация от началото на годината и принос за нея на основни групи стоки и услуги
zoom_sss
Забележка: Използваната структура съответства на класификацията на Евростат, като допълнително са отделени тютюневите изделия и стоките и услугите с административно определяни цени. Индексът на стоки и услуги с административно определяни цени е изчислен чрез претегляне на съответните елементарни агрегати от потребителската кошница.
Източници: НСИ, БНБ.

Базисната инфлация (включваща цените на услугите и нехранителните стоки)12 имаше слаб принос за натрупаната инфлация (с 0.3 процентни пункта), като при нея се наблюдаваше ясно изразена през годината тенденция към бавно нарастване. Това се дължеше главно на повишаването на инфлацията при услугите, докато при цените на нехранителните стоки (без горивата) продължи да се забелязва на годишна база слабо понижение, наблюдавано главно при стоките за дълготрайна употреба. Инфлацията при услугите отразяваше два основни ефекта. От една страна, цените на общественото хранене и транспортните услуги регистрираха сравнително постоянен темп на нарастване, за който допринасяха косвени ефекти от поскъпването на храните и горивата на международните пазари. От друга страна, беше преустановен спадът в цените при някои видове услуги, като комплексни услуги за почивка и туристически пътувания и услуги по настаняване, които от 2010 г. до началото на 2012 г. значително намаляха.
 


Тагове: инфлация, БНБ
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4161