EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

БЛС против промените в Закона за здравно осигуряване

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

БЛС против промените в Закона за здравно осигуряване

mail12:10 | 27.10.2011прегледи 804 коментарикоментари 0


Българският лекарски съюз (БЛС) няма да подкрепи промените в Закона за здравно осигуряване. Това съобщи председателят на БЛС д-р Цветан Райчинов.
Лекарите са категорично против въвеждането на глобални бюджети, промяна във финансовия модел на системата. Според тях, клиничните пътеки трябва да се запазят. "ДСГ не е метод за лечение", отбеляза Райчинов.
Той обясни, че диагностично свързаните групи (ДСГ) всъщност определят средната стойност на единица заболявания. Формира се като средната цена за лечение на болест, се множи по броя преминали болни и коефициента на тежест на болестта. Получената сума се изпраща на лечебното заведение. В този смисъл ДСГ е финансов инструмент. Въвеждането му изисква поне 50% допълнителен ресурс от държавата, но повече средства в държавата няма.
"Без предварителна подготовка и без яснота няма как да се въвежда ДСГ", категоричен бе председателят на БЛС. В отговор на критиките на здравния министър от последните дни, Цветан Райчинов коментира, че ако не е бил в БЛС никой нямаше да знае за Стефан Константинов и той щял да си бъде акушер-гинеколог в болницата в Кюстендил. Лекарите подкрепят предложението за въвеждането на ДСГ, само при условие, че това стане поетапно.
 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1047