EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Блокират сметките на община Пловдив?

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Блокират сметките на община Пловдив?

mail16:10 | 30.08.2011прегледи 596 коментарикоментари 0


Не е изключено Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) да блокира сметките на общината заради проваления 30-милионен заем. Новината съобщи кметът Славчо Атанасов, пише вестник „Марица”. В петък получих писмо от банката, с което искат община Пловдив в най-кратки срокове да им плати над 21 хил. евро за правни услуги, каза още кметът. Тези пари са само част от цялата сума от 200 хил. евро, която общината трябва да плати на банката заради проваления заем.
Славчо Атанасов припомни, че в продължение на година и половина правни и финансови консултанти от ЕБВР са работили с община Пловдив за заема. След като финансовият министър Симеон Дянков наложи вето и парите бяха спрени, сега от банката си искат обратно вложените средства по подготовка на проекта и консултантски услуги. Дянков да си плати масрафа! Така емоционално реагира вчера кметът Славчо Атанасов, като показа писмото от шефа на Европейската банка. В него Томас Майер напомня, че Пловдив е поел ангажимент да покрие разходите за правни услуги във връзка с проекта за отпускане на 30-милионен заем.
С парите трябваше да бъдат асфалтирани 300 улици с дължина около 105 километра.
“На 10 февруари 2011 г. банката прати фактура на стойност 21 216 евро и 6 цента, покриваща разходите по договора за заем.”, пише в писмото. Пращам писмото директно на финансовия министър Дянков, защото той еднолично спря заема и е редно министерството на финансите да плати парите, отсече вчера Славчо Атанасов. При положение, че експерти на банката и на общината направиха девет пълни доклада по проекта, Дянков трябва да си поеме ангажимента, допълни кметът. Той припомни, че само преди месец “Standard and Poor’s” повиши кредитния рейтинг на Пловдив на ВВ+. Това означава, че според експертите на международната кредитна агенция Пловдив е оценен като стабилен и подходящ за чужди инвестиции град. Това е сериозно признание за развитието на Пловдив на фона на всеобщата финансова криза и е важна оценка за подобрението на инвестиционния климат и финансовото състояние на града ни. Парадоксът е, че София работи по същата схема със същата банка, което ме кара да мисля, че всичко се прави по политически причини.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg