EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Блокира ли кабинетът развитието на ВЕИ?

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Блокира ли кабинетът развитието на ВЕИ?

mail18:05 | 31.01.2011прегледи 1291 коментарикоментари 0


„От пролетта на 2010 г. очакваме да бъде приет нов Закон за енергията от възобновяеми източници (ЗЕВИ). От Ваши изказвания разбрахме, че ЗЕВИ няма да бъде приет преди юни 2011 г.”, се казва в открито писмо на Българската Фотоволтаична Асоциация до премиера Борисов. Асоциацията настоява за дискусия по тази тема по няколко причини:
Допълнителното забавяне на ЗЕВИ би довело до откриване на нова наказателна процедура срещу България от Европейската комисия (ЕК).Този закон трябва да въведе в българското законодателство Директива2009/28/ЕО, а крайният срок за приемането му бе преди почти двамесеца (05.12.2010 г.).
Като член на ЕС България е длъжна да постигне 16% дял на ВЕИ в потреблението на енергия през 2020 г., както и междинни цели - 11% ВЕИ през 2011 г. Ако не изпълним заложените цели, България ще трябва да плати с бюджетни средства огромни глоби и да покрие разликата между задължителния и фактическия дял на ВЕИ чрез закупуване на статистически прехвърляния от други страни. Сумите могат да достигнат над 400 млн. лв. за всеки 1% с който България не достигне целите си.
Наскоро директорът на НЕК заяви, че дружеството спира да присъединява нови мощности от ВЕИ до юни-юли 2011г. Той призова енергоразпределителните дружества (ЕРД) да постъпят по същия начин. Надяваме се да се разграничите от това предложение, което реално призовава да бъде нарушен съществуващ закон. Сега действащият Закон за възобновяемите и алтернативните енергийни източници и биогоривата (ЗВАЕИБ) повелява задължително и приоритетно присъединяване на ВЕИ системи към мрежата.
За да бъдат защитени интересите на потребители, инвеститори и държавни органи, цената на ВЕИ трябва да бъде ясна и прозрачна. За целта, в ЗЕВИ следва да бъде записан ясен механизъм за намаляване във времето на преференциалните тарифи за ВЕИ. В последния проект на закона, обаче, такъв липсва. Това означава несигурност за държавата, потребителите и инвеститорите, и противоречи на изявеното от Вас желание за прозрачност в енергетиката. Г-н Премиер, липсата на предвидима законова рамка възпира реални инвестиции за повече от 600 млн. лв. през 2011 г. и поставя под въпрос създаването на стотици работни места в България. Застрашено е и усвояването на повече от петдесет милиона лева от европейски фондове (мярка 311 и 312 от Програма за развитие на селските райони). БФА работи за устойчиво развитие на ВЕИ, което носи добавена стойност за българската икономика и създава заетост, завършва писмото.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg