EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Близо 800 мигранти се падат на България

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Близо 800 мигранти се падат на България

mail10:40 | 28.05.2015прегледи 1219 коментарикоментари 0


Две седмици след като представи Европейската програма за миграцията, Комисията приема първите предложения, включени във всеобхватния ѝ подход за подобряване на управлението на миграцията.

Конкретни мерки в отговор на настоящите предизвикателства, свързани с миграцията:

Преместване: Механизъм за реакция при извънредни ситуации в помощ на Италия и Гърция: Европейската комисия предлага да бъде използван механизмът за реагиране при извънредни ситуации по член 78, параграф 3 от Договора за функционирането на Европейския съюз. Посочената разпоредба се привежда в действие за първи път и ще бъде използвана за създаване на схема за преместване при извънредни ситуации с цел да се окаже подкрепа на Италия и Гърция. Схемата ще се прилага спрямо нуждаещите се от международна защита граждани на Сирия и Еритрея, пристигнали в Италия или Гърция след 15 април 2015 г. или пристигащи след задействането на механизма. Въз основа на алгоритъм за разпределение (вж. приложения 1 и 2) общо 40 000 души следва да бъдат преместени от Италия и Гърция в други държави от ЕС през следващите 2 години, като това съответства на около 40% от общия брой на търсещите убежище лица, които имат очевидна нужда от международна закрила, влезли в тези страни през 2014 г. Комисията е готова да постъпи по същия начин, ако други държави членки — например Малта — също бъдат изправени пред внезапен приток на мигранти. Държавите членки ще получават по 6 000 EUR за всяко лице, преместено на тяхна територия.
Презаселване: Комисията прие Препоръка, с която призовава в рамките на 2 години държавите членки да презаселят 20 000 души, които не са от ЕС и имат очевидна нужда от международна закрила съгласно приетото от ВКБООН, като това следва да бъде извършено въз основа на определен алгоритъм за разпределение (вж. приложение 3). Държавите членки, които участват в схемата, ще имат право на финансова помощ като за периода 2015—2016 г. ЕС е отпуснал 50 милиона евро.
План за действие на ЕС срещу незаконното превеждане на мигранти през граница: В плана за периода 2015—2020 г. са набелязани конкретни действия за предотвратяване и борба с незаконното превеждане на мигранти през граница. Те включват изготвянето на списък на подозрителните плавателни съдове, специални платформи за засилване на сътрудничеството и обмена на информация с финансовите институции, и сътрудничество с доставчиците на интернет услуги и социалните медии, за да се гарантира бързото откриване и премахване на интернет съдържанието, използвано от трафикантите на хора за рекламиране на дейността им.
Насоки за снемането на пръстови отпечатъци: За да може общата европейска система за убежище да работи ефективно, е необходимо пръстовите отпечатъци на мигрантите да се снемат систематично при пристигането им. Службите на Комисията са публикували насоки за държавите членки, в които се определя подход, основан на най-добрите практики, за снемане на пръстовите отпечатъци на новопристигналите лица, търсещи международна закрила. Екипи в „горещите точки“, съставени от представители на Европейската служба за подкрепа в областта на убежището (EASO), Frontex и Европол, ще работят на място с цел бързо идентифициране, регистриране и снемане на пръстовите отпечатъци на пристигащите мигранти и извършване на преценка за това кои от тях се нуждаят от закрила.
Обществена консултация за бъдещето на Директивата за синята карта: Комисията иска да подобри съществуващата система за синя карта на ЕС, с която се цели висококвалифицираните лица да могат по-лесно да идват и да работят в ЕС, но която понастоящем се използва рядко. Обществената консултация приканва заинтересованите страни (мигранти, работодатели, правителствени организации, профсъюзи, НПО, агенции по заетостта и др.) да споделят мнението си за синята карта на ЕС и за това как тя може да бъде подобрена.

Комисията взема под внимание и нов Оперативен план за операция „Тритон“. В новия Оперативен план за подсилената съвместна операция „Тритон“ се определя нов брой на активите: 10 водоплавателни, 33 наземни и 8 въздухоплавателни съоръжения, както и 121 души човешки ресурс. Освен това с него географският район на действие на „Тритон“ се разширява на юг до границите на малтийската зона за търсене и спасяване, така че да се обхване територията на бившата италианска операция „Mare Nostrum“.

Приложение 1: Преместване: Алгоритъм за разпределение, приложим за Италия

 

Приложение 2: Преместване: Алгоритъм за разпределение, приложим за Гърция

 

Приложение 3: Презаселване: Алгоритъм за разпределение


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg