EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Благоевград: Голям интерес към санирането

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Благоевград: Голям интерес към санирането

mail07:10 | 13.01.2023прегледи 1072 коментарикоментари 0


Интересът към програмата за саниране на жилищни сгради в Благоевград е голям, каза в интервю за БТА общинският кмет Илко Стоянов.  Обсъжданията започнаха, преди да са приети насоките и да е отворена процедурата, като по този начин включихме и самите жители, посочи Стоянов и допълни, че с тези дискусии се е получила обратна връзка от гражданите. 

До голяма степен домакинствата в Благоевград са запознати с тези възможности, дори благодарение на предишната програма за енергийно обновяване на жилищни сгради и хората имат готовността и желание да участват, каза още Стоянов. 

Месеци преди да бъде отворена процедурата за кандидатстване, от община Благоевград бяха проведени редица срещи със собственици на апартаменти в жилищни блокове и кооперации в града. Разяснителната кампания и дискусиите с граждани показват, че в града има голям интерес към тази програма, но вече много зависи от самите сдружения на собствениците, които да проявят инициативата, посочи кметът на Благоевград. 

„Общината ще бъде един партньор в това производство, тя ще кандидатства от името на собствениците, за да не се занимават те със сложните процедури. Ние ще обработваме документи, ще партнираме, но изцяло инициативата ще бъде върху собствениците, тоест те трябва да се съберат, да решат, а ние трябва да им помагаме логистично през цялото време.“, каза още Илко Стоянов. 

По програмата има гарантирани 50 млн. лева за саниране, затова поощрявам всички домакинства да участват в процедурата, каза още Стоянов. 

Кандидатстването по процедура „Подкрепа за устойчиво енергийно обновяване на жилищния сграден фонд – етап I“ се финансира по линия на механизма за възстановяване и устойчивост, съобщиха от Областния информационен център в Благоевград. Дейностите се осъществяват на територията на цялата страна, в 265 общини. 

За всяка община е определен лимит на средствата за общия брой подадени проекти за финансиране. На територията на област Благоевград определеният лимит е 50 млн. лева, за общините Гоце Делчев, Петрич и Сандански – по 30 млн. лева, а за останалите по-малки общини в областта лимитът е в размер на 15 млн. лева. 

Крайни получатели по настоящата процедура са Сдруженията на собствениците, регистрирани по Закона за управление на етажната собственост (ЗУЕС). Допустими за финансиране са сгради, в които самостоятелните обекти са най-малко четири и принадлежат на повече от един собственик. Допустими са и всички многофамилни жилищни сгради, които се управляват по реда на ЗУЕС и са проектирани преди 26 април 1999 г. 

Задължителни условия за кандидатстване са извършено обследване на енергийната ефективност, придружено от сертификат за енергийни характеристики на сграда, обследване за установяване на техническите характеристики на сградата, архитектурно заснемане и технически паспорт. Обследванията ще се извършват за сметка на собствениците в сградата и средствата ще бъдат възстановени след одобрение на проекта им за енергийна ефективност. 

Срокът за кандидатстване по процедурата е 17:00 часа на 31 май 2023 г. От ОИЦ – Благоевград обаче напомнят на кандидатите, че не трябва да чакат последния момент за подаване на документи. Отчитайки необходимото време за проверки и други подготвителни дейности, общинските администрации/районните администрации могат да откажат да приемат заявления за участие след 10 май 2023 г. 

След края на май 2023 г. кандидатстването за саниране на жилищни сгради ще продължи, но във втория етап от процедурата собствениците на обекти ще трябва да платят 20% от стойността на проекта. 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg