EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Благоевград: 5,3 млн. лева безлихвен заем от централния бюджет

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Благоевград: 5,3 млн. лева безлихвен заем от централния бюджет

mail14:02 | 15.12.2023прегледи 1163 коментарикоментари 0


Община Благоевград получава временен безлихвен заем от централния бюджет в размер на близо 5,3 млн. лева и малко над 700 000 лева рефинансиране на непогасен дълг от взет безлихвен заем през 2021 г., съобщиха от общинския пресцентър. От там посочват, че Министерството на финансите е отпуснало на Община Благоевград временен безлихвен заем със срок на погасяване 10 декември 2024 г. С втория безлихвен заем в размер на малко над 700 000 лева ще бъде погасен отпуснат през 2021 г. заем.

Общата стойност на безлихвения кредит е с около 2 млн. лева по-малко от одобрения от Общинския съвет размер от около 8,2 млн. лева. Първоначалният размер е намален в резултат на допълнителни разчети и преговори между общината и министерството, посочват от общинския пресцентър. От там допълват, че поемането на двата безлихвени кредита се е наложило поради "тежкото финансово състояние на община Благоевград и като единствена възможност за осигуряване на крайно необходимите средства в кратък срок".

Предложението на кмета на Благоевград Методи Байкушев за теглене на безлихвен заем бе прието от общинските съветници на извънредна сесия на 24 ноември. В предложението си кметът бе посочил, че средствата са необходими за различни дейности, а пред общинските съветници представи и доклад за изпълнението на бюджета на общината и сметките и средствата от Европейския съюз към момента на встъпването му в длъжност, с което обоснова и необходимостта от теглене на безлихвения заем от държавния бюджет. 

От Община Благоевград съобщават още, че със своя нарочна заповед кметът е разпоредил на администрацията, ръководителите на второстепенни бюджетни разпоредители, кметовете и кметските наместници в общината да предприемат действия за стриктно спазване на финансовата дисциплина. 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg