EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Бирата - 100% натурален продукт

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Бирата - 100% натурален продукт

mail18:05 | 19.04.2011прегледи 4384 коментарикоментари 8


Ива Стойкова

Бирата е една от малкото напитки, която се произвежда от изцяло естествени суровини - малц, хмел, вода и бирена мая. Расте процентът на българите, които разпознават бирата като 100 % натурален продукт. Разпространените на българския пазар бири имат аналогично количество антиоксиданти с произведените в Германия, Италия и САЩ. Това показа измерване на независимата лаборатория “Център по Биология на Храните”. Други изследвания сочат, че антиоксидантният капацитет на различните видове бира зависят от качествата на пивната мъст, характеристиките на използваните щамове дрожди (бирена мая), технологичните параметри на ферментационния процес и други специфики при производството. Пиво, в което има живи клетки, притежава минимум 50% по-високо съдържание на антиоксиданти. Получените данни са сравнени с подобни изследвания на чуждестранни лаборатории.

Няма българска бира, която да не може да съперничи на най-добрите европейски бири в категорията си, каза специално за EconomyNews.bg Людмил Фотев, журналист и автор на книгата „Езикът на бирата”. Съюзът на пивоварите в България като член на Пивоварите на Европа не само че се придържа най-стриктно към европейските норми, но е и една от немногото професионални организации, давана за пример сред колегията, коментира той. По отношение на цената, в абсолютно отношение имаме рядко срещано на подобна ниска цена качество, което съотнесено към произволно избран продукт от потребителската кошница (например билет за градски транспорт) изглежда еквивалентно на европейската. Макар и бавно, съвременните световни тенденции (повишаване интереса към нишовите висококачествени продукти, развитие на микропивоварни) не са чужди и на по-консервативния български пазар. За съжаление, дори на европейско ниво има неравнопоставеност между нулевия акциз на друг природен продукт като виното и, според Людмил Фотев, неоправдано високия акциз върху не по-малко полезната бира, особено в сравнение с подсладените газирани и съдържащи консерванти напитки. Затова и до ден днешен има европейски страни, където традицията на натуралните малцови безалкохолни бири са запазени, което позволява от най-ранна възраст възпитаване на определен тип бирена култура.

През 2010 г. членове на Съюза на пивоварите в България са „Болярка - ВТ” АД, „Загорка” АД, „Каменица” АД, „Карлсберг България” АД, „Ломско пиво” АД и доставчиците на суровини и материали в пивоварната индустрия. Ето и цифрите за миналата година.


 
Коментари
 
Стефанов - 19-04-2011 г. 20:24:40

Васко Кръпката пееше, че "няма бира", но бира има даже в крайния квартал, където "кучето" маха с опашка, за да пъди мухите от насядалите на тротоара заклети пиячи. Внимателният поглед ще открие, че пивото е българско. Тези наши "родолюбиви" пиячи, са отлични познавачи. Опитали от цялото възможно за нашия пазар разнообразие посягат с лека усмивка към изпотената бутилка нашенско пиво. Тази статия ме разведри от скуката. Ще пийна една биричка за лека нощ. Наздраве!

Котков - 19-04-2011 г. 21:22:21

Какъв природен продукт може да има срок на годност повече от шест месеца???? Стига сте си правили реклама. Съюза на пивоварите може да е за пример, но само за картелно споразумение. Къде отиде истинската българска бира, която имаше срок на годност само една седмица? Защо при тези изследвания от някякви измислени лаборатории не става ясно има ли въобще живи клетки в бирата произвеждана в България сега. Отговора е само един: Бирата е натъпкана с консерванти и няма нищо общо с природните продукти. Затова и срока й на годност е по няколко месеца. Няма да отварям дума за вкусовите й качества, защото всеки си има свое мнение и виждане по въпроса, но все пак на мен старата "Загорка" с жълтия етикет и "Шуменско"-то от преди 5-6 години все още са ми в спомените като пример за добър вкус. Тогава всяка българска пивоварна имаше специфичен продукт с характерен вкус. Сега всички са еднакви. В един завод се правят по 4-5 марки бира. Как тогава да се различават по нещо? Крайно време е и за бирата да бъде върнат стария БД

Котков - 19-04-2011 г. 21:24:53

Крайно време е и за бирата да бъде върнат стария БДС. Това обаче няма да се случи, защото Съюза на пивоварите, който както отбелязах по-горе е типичен пример за картел, няма да позволи това да се случи. Причината? Финансовите интереси на картела, естествено.

Стоил - 20-04-2011 г. 00:24:36

Какъв природен продукт може да има срок на годност повече от шест месеца???? Стига сте си правили реклама!

blackmore - 20-04-2011 г. 08:20:56

Очевидно е, че спадът в продажбите според горните графики е доста сериозен и има нужда от малко реклама тук-там. Аз лично не мога да дам еднаква оценка на бирите, произведени в България, които страшно много ме издуват и тези от Германия... Явно е , че има разлика

 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1017