EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Биотехнологии свалят цената на водата

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Биотехнологии свалят цената на водата

mail12:10 | 28.05.2011прегледи 1281 коментарикоментари 0


Българо-белгийската асоциация “Бест ту би” проведе серия от срещи между белгийски специалисти и представители на български общини по въвеждането на зелени технологии, съобщи в. „Янтра ДНЕС”. Фокусът в тези дискусии е опазването на околната среда и възможностите, които дават съвременните биотехнологии, каза проф. Кръстьо Петков, представител на българо-белгийската организация. Нашата цел е да представим възможностите и опита на белгийците във въвеждането на новите зелени технологии, така както преди проведохме разяснителната кампания как може да се оптимизира градската мобилност, поясни още проф. Петков.
Предимството на България е, че може да използва разработени технологии, които вече са приложени и са доказали в дългосрочен план, че имат ефект, допълни проф. Жак Вилрокс, президент на българо-белгийската асоциация. Други страни са използвали много средства, за да изградят пречиствателни съоръжения по традиционния начин, но шансът на общините в България са най-новите технологии, които свалят цената на водата, лесно приложими са и най-важното – чрез тях се привличат средства от ЕС, заяви още проф. Вилрокс.
След влизането на България в ЕС има нови перспективи пред страната. Тенденциите са градовете да стават все по-зелени и екологични. Въвеждането на биотехнологиите в пречиствателните станции се приветства от европейските институции. Според белгийския професор, който е преподавател в Свободния университет в Брюксел, могат да се използват европейските финансови механизми и да се осигурят средства от програмите за селските райони или от оперативни програми “Регионално развитие” и “Екология”.
Забелязвам, че има огромна разлика в начините, по които се строи в момента и сградите, които са изградени преди години. Обикалям много из България, разглеждам различни градове, отсядам в нови и стари хотели. Сега наистина се създават екологични и икономични сгради, каза още проф. Вилрокс. Според него, щом българите са разбрали, че екологичното строителство е икономично, означава, че страната ни е напреднала като член на ЕС. Енергийната ефективност спестява средства и енергия, което е от съществено значение, особено, когато говорим за икономическа криза, казва още белгийският преподавател. Ние от асоциацията се опитваме да ускорим този процес. Нашите наблюдения показват, че над 80 % от субсидиите, които се полагат на България, не се усвояват. Желанието ни е да увеличим вашите шансове, заявява дългогодишният президент на “Бест ту би”. Тъй като едно от първите неща, които трябва да се правят в условия на криза, е инвестицията в зелени технологии, което включва нови начини на преработка на отпадъците и на пречистване на водите, ние сме в България, за да предложим помощ на всички, които пожелаят да реализират подобни проекти, обобщава проф. Жак Вилрокс.
Въвеждането на биотехнологиите в пречистването на водите възникна в държава като Белгия преди 30-35 години. Сега сме на едно добро ниво, което позволява разрастване на системата и споделяне на наученото и свършеното до момента, разказва Ерик Скамп, председател на Департамента по околна среда към Брюкселското правителство. Това, което видяхме на няколко места в България, е че, тук все още сте на стадия на проучването. То трябва да покаже какви са потребностите и по какъв начин системата за пречистване на водите в отделните населени места може да се промени, поясни той. Анализите, които са направени по места, са добри, но сега трябва да се прескочи на следващото стъпало и да стартира реална работа с проекти. Трябва да се знае, че разходите по пречистване на водите са скъп процес, който не е по силите на една държава или на една общност. Водата ще става все по-скъпа, ще се оскъпи и системата на пречистването, ако това продължи с конвенционалните технологии. Сегашните канализационни мрежи и станции като подмяна и поддръжка ще струват все по-скъпо, затова е нужна алтернатива, която има перспектива.
Предимството на новите биологични технологии е, че те не повишават цената при пречистването на водата. Напротив, цената пада, а процесът е по-ефективен. Тези авангардни технологии са показали, че могат да предложат атрактивни решения, особено на по-малките селища и градове, което е много важно, защото в по-голямата част от тях няма изградена към този момент канализация.
 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg