EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Биоземеделие: усвоени едва 1.7% от евросредствата

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Биоземеделие: усвоени едва 1.7% от евросредствата

mail16:20 | 07.06.2011прегледи 1023 коментарикоментари 0


Едва 10 млн. лева от общата сума от 620 млн. лева европейски средства, предвидени за биоземеделие, са усвоени от българските производители.Това съобщи в предаването „Агросвят” Веселина Ралчева, председател на асоциацията на производителите на биопродуктиь съобщи darikfinance.bg. По думите й биоземеделието у нас е в омагьосан кръг.
„От една страна потребителите се опитват да достигнат до по-евтини биопродукти, каквито биха били българските. От друга, биопроизводителите смятат, че нямат пазар и изнасят продукцията си и то сурова, необработена. След това тя се връща тук под формата на опаковани храни, които са на много по-висока цена”, обясни Ралчева.
По думите й от две години е спряло усвояването на пари от сектора. Въпреки че биоземеделието е обявено за приоритет на правителството, за него не се прави нищо. Фермерите от бранша се нуждаят от подкрепа в първите няколко години от работата си. Това е периодът, в който те работят по всички необходими изисквания, но все още не са получили сертификат за биопроизводители и не могат да продават продукцията си на реалните цени.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg