EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Бизнесът с арабските страни върви в положителна посока

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Бизнесът с арабските страни върви в положителна посока

mail11:10 | 25.02.2011прегледи 748 коментарикоментари 0


Българското правителство има ново виждане за икономическите отношения с арабските страни. Това каза за агенция „Фокус” Димитър Куюмджиев, председател на Българо-арабски бизнес съвет към Българската търговско-промишлена палата.
Министър-председателят направи наскоро посещение начело на голяма търговско-икономическа делегация в Ливан, преди това ливанският министър-председател беше в България. Независимо че там междувременно се смени правителството, нашите търговско-икономически отношения при всички случаи се развиват в положителна насока, в които са договорени по времето на посещението на министър-председателя.
Има предложение от страна на Българска търговско-промишлена палата, респективно Асоциацията на българо-арабските икономически камари, да се работи в посока на подобряване на търговско-икономическите контакти с Обединените арабски емирства, Кувейт и Катар, каза той.
Димитър Куюмджиев посочи, че това са страни със стабилни икономики, няма вълнения, които биха могли да попречат на търговско-икономическите отношения и чрез тях можем да компенсираме временния застой, който би се появил в стокообмена със страните, които са в криза.
Радвам се, че българското правителство полага съвсем целенасочени грижи и внимание да развие търговско-икономическите отношения с арабските страни. Би било добре да се засилят връзките със стабилните държави в района, каквито са страните от Залива, Саудитска Арабия, които са напълно платежоспособни, имат възможност да разширяват търговските си отношения с България. Там трябва да насочим нашите усилия и да предложим едно силно присъствие на министерство на икономиката, на търговски представители на България в тези страни. Винаги има застой в търговско-икономическите отношения, когато има военни проблеми. Според мен няма голяма щета, която да понесе българският бизнес от промяната на режимите в Тунис и в Египет, поне досега не са се появили такива тенденции. В края на краищата населението продължава да консумира, а пък главно българските фирми се реализират в областта на хранителните продукти, на стоките от първа необходимост, така че според мен дори да има моментен застой, много бързо ще се излезе от него. При всички случаи ще има застой за момента, тъй като ще настъпят промени в областта на политическата система на тези страни, ще има промени и в търговско-икономическите отношения, коментира още Куюмджиев.
В Либия българският бизнес се е ориентирал към производство на машини и съоръжения, електроапарати в безмитните зони, които се предлагат от Обединените арабски емирства, участва в смесени дружества с местни производители в областта на производството на храни и хранителни продукти за страните от арабския свят.
Нашето желание е да подпомагаме, да насърчаваме българските фирми, това е един огромен пазар, повече от 300 милиона жители, главно в областта на консумацията, тъй като те внасят над 80 % от потребяемите стоки. Разбира се, има пионери, които са направили редица инвестиции, има фирми, които са инвестирали в Обединените арабски емирства, в Ливанската република, в Сирия, но те все още според мен са недостатъчни за намеренията на българските фирми да излязат на международния пазар. Трябва да се полагат още усилия в тази насока и целенасочено да се занимават с инвестиции, с встъпване на пазарите на Близкия изток и в арабските страни, каза той.
Според Димитър Куюмджиев, България би могла да предложи една ниша в туризма със страните от арабския свят, специално в областта на СПА-туризма и на летния отдих във високопланинските и планинските курорти.
Интересът е голям, хората от тези страни имат възможност през лятото, когато климатичните условия при тях са доста трудни и тежки – висока влажност, висока температура, да прекарват този период заедно със семействата си в Европа, каза той.


 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg