EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Бизнесът против 3 000 лв. МОД

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Бизнесът против 3 000 лв. МОД

mail07:15 | 11.10.2018прегледи 1120 коментарикоментари 0


Пакет от промени в Закона за корпоративното подоходно облагане, Закона за местните данъци и такси, Закона за данъчно-осигурителния процесуален кодекс, Закона за ДДС и Закона за счетоводството бяха разгледани на Националния съвет за тристранно сътрудничество. Финансовият министър Владислав Горанов уточни, че поправките се правят с цел синхронизиране на българското законодателство с европейски директиви, решения на Съда на ЕС, както и с актуалната европейска практика по управлението на качеството на атмосферния въздух.

Една от поправките в Закона за местните данъци и такси предвижда отпадане на данъчната отстъпка за автомобилите с катализатор. Освен това данъкът за автомобилите на възраст над 15 години ще скочи с 30%.

Обсъдени са промени в Закона за счетоводството, като всички са подкрепили идеята да отпадне предложението за финансов одит за малки предприятия с персонал до 50 души, според вида на фирмата. В сряда пакетът данъчни закони влиза в МС и най-вероятно тогава ще се обсъди идеята. Според сметки на експерти, задължителен финансов одит би натоварил 6500 фирми с около 13 милиона лева годишно.

Предвижда се от 1 янyapи 2019 гoдинa мaĸcимaлният ocигypитeлeн дoxoд да се увеличи от 2600 лв. какъвто е сега дo 3000 лв., като промените щe бъдaт отразени в държавния бюджeт за 2019 гoдинa. Затова се споразумяха през миналата седмица премиерът Борисов, вицепремиерът Симеонов, финансовият министър Горанов и  пpeдcтaвитeли нa КHCБ и KТ"Πoдĸpeпa". Така таванът на вcичĸи пeнcии щe ce пoвиши дo 1 200 лeвa - или 40% oт нoвия МОД. Увeличaвaнeтo нa пpaгa oзнaчaвa, чe xopaтa c виcoĸи дoxoди вeчe щe плaщaт пo-гoлeми ocигypoвĸи. Cпopeд зaĸoнa пpи мeceчнo възнaгpaждeниe от нaд 2 600 лв. cyмитe зa пeнcиoннo и здpaвнo ocигypявaнe ce дължaт въpxy тяx, a нaд тяx - caмo дaнъĸ oбщ дoxoд. Pъcтът щe зaceгнe и бизнeca, тъй ĸaтo paбoтoдaтeлят плaщa 60% oт ocигypoвĸитe.

На  всичко това се противопоставя  Асоциацията на организациите на българските работодатели (АОБР) . „ Декларираме категоричното си несъгласие с провеждането на сепаративни срещи със синдикалисти, зад гърба на национално представителните организации на работодателите и други компетентни органи, с правомощия да провеждат политиките в областта на държавното обществено осигуряване /ДОО/. „Това се заявява в позиция  АОБР във връзка с оповестените намерения за отказ от отпадане на тавана за новите пенсии от началото на 2019 г. и за рязко повишаване на т. нар. максимален осигурителен доход от 2600 на 3000 лв. Бизнес организациите искат незабавна среща с участието на министър-председателя, министъра на финансите, министъра на труда и социалната политика и управителя на Националния осигурителен институт. „Заявените намерения за промени в основни параметри на пенсионно осигурителната система са приети очевидно в условията на преобладаващи популистки нагласи преди провеждането на изборите за ЕП и за органи за местно управление, под синдикален натиск, без необходимата оценка на въздействие, без обществени и експертни консултации, включително с организациите на пенсионерите и други заинтересовани страни. Не са отчетени основни принципи на разходопокривната система на пенсионна осигуряване, вкл. различията в практиката на държавите-членки на ЕС и водещите пазарни икономики“, се заявява в позицията. В документа се посочва, че „оповестените намерения влизат в драстично противоречие с огласените предизборни обещания и управленската програма на управляващата коалиция за отказ от увеличаване на данъчните и осигурителни задължения, съхраняване на условията за инвестиции и бизнес, както и със средносрочната бюджетна прогноза за 2019-2021, приета с РМС № 264 от 19.04.2018 г. Представителите на бизнеса настояват Съветът на управляващата коалиция да обсъди незабавно всички негативни последици и да заяви отказ от прокарване на съответните решения в хода на приемане на държавния бюджет и бюджета на ДОО.


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

България 19-та в износа на мебели

11:20 | 12-15-23 | 1960