EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Бизнесът не планира съкращения

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Бизнесът не планира съкращения

mail11:30 | 15.11.2010прегледи 317 коментарикоментари 0


Бизнесът не планира съкращения на работници. Това е станало ясно от анкетни проучвания за състоянието, проблемите, изискванията към компетенциите, професионалната квалификация и образователно ниво на работната сила в България. Пред Агенция „Фокус” Емил Димитров, конфедерален секретар на КТ „Подкрепа”, завеждащ отдел "Пазар на труда", каза, че към момента все още липсват ясно инвестиционни намерения на фирмите, което води до извода, че кризата ще бъде доста по-продължителна. Има съществено преместване на работната сила, що се отнася до младите хора – от индустрията към търговията и услугите.
Според Димитров това са двата най-обезпокоителни факта от проучванията -липсата на ясна визия в работодателите за бъдещи инвестиции и развитие и това, че младежите се преместват в друг сектор. Според Емил Димитров – вече има недостиг на млади кадри в индустрията. Причините са свързани с по-високото заплащане, по-леките условия на труд и липсата на развитие на нови технологии, високотехнологични работни места.
Резултатите сочат още, че работодателите не инвестират в обучение на персонала – поради липса на средства, но и на култура и познания.
Обща констатация сред анкетираните работодатели, сред работниците и държавните институции е, че се къса връзката между образованието и бизнеса и младите хора излизат от университетите недостатъчно подготвени за трудовата дейност, която им предстои.
Резултатите ще бъдат предложени като национални политики на правителството съвместно от работодатели и синдикати.
Проучванията са осъществени сред фирми, работещи в държавната администрация и синдикални структури от Българската стопанска камара в партньорство с КНСБ и КТ "Подкрепа" .


 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1048