EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

13% от жените-мениджъри се страхуват за работата си

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

13% от жените-мениджъри се страхуват за работата си

mail21:05 | 06.07.2009прегледи 823 коментарикоментари 0


Брюксел, Камелия Иванова, специално за Economynews.bg

dama16% от жените с добри и квалифицирани работни позиции са загубили своята работа от началото на годината, показва онлайн проучване сред членовете на международната мрежа на жените професионалисти в Европа Professional women International network (PWI).
Други 13% се страхуват, че до края на 2009 може да останат без работа, като последица от финансовата криза. Опитът показва, че нежният пол е изложен на много по-голям риск да понесе негативните ефекти на глобалната рецесия от колкото мъжете, защото обикновено жените са сред първите служители, които компаниите освобождават. Данните за безработицата в ЕС от първото тримесечие на годината показват, че на този етап най-засегнатите от безработицата икономически сектори са производството, където заетостта на жените е 31% в ЕС и транспорта, където също заетостта на мъжете доминира. Но също така се наблюдава и сериозен ръст на безработицата в сектори, където заетостта на мъжете и жените е равнопоставена.
Например във финансовия сектор и сектора на търговията на дребно женската заетост е около 50%, по данни на Eurofund 2009.
Според запитването на PWI 20 % от жените на високи позиции в Европа за сега не се чувстват застрашени за работните си места, но започват сериозно да ограничават своите разходи. 12 % от анкетираните не се страхуват от възможността да загубят работа, но няма да отидат на почивка това лято, защото ще предпочитат да се стараят повече и да инвестират повече в кариерите си на този етап. Само 8% от дамите-професионалисти са получили повишение от началото на годината и твърдят, че кризата е шанс за тях да се развият по-успешно своя бизнес.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg