EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

АЗ приема документи за работа в туризма в Германия

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

АЗ приема документи за работа в туризма в Германия

mail14:01 | 21.04.2010прегледи 2540 коментарикоментари 0


Агенцията по заетостта (АЗ) започна прием на документи на кандидати за работа в туристическата индустрия на Германия, съобщиха от агенцията. Постъпващите в Агенцията по заетостта оферти от Централата за чуждестранно и специализирано посредничество (ЦЧСП) – Бон за сезонни работни места в хотелиерството и ресторантьорството са за позициите: сервитьори и сервитьорки; камериерки; готвачи и готвачки; помощен персонал. Срокът на заетост е максимум шест месеца в календарната година. Всички кандидати трябва да бъдат с много добра или добра степен на владеене на немски език. Кандидатите за сервитьори и готвачи трябва да имат завършено професионално образование по специалността, минимум шест месеца трудов стаж и да са на възраст от 20 до 30 години. Могат да кандидатстват също лица със завършено професионално обучение и минимум две години трудов стаж като сервитьори и съответно като готвачи.
За камериерки се изисква минимум шест месеца трудов стаж по професията. В малки семейни хотели е допустимо съчетаването на заетост като камериерка с помощни дейности в кухнята. Препоръчителната възраст на кандидатстващите е до 40 години.
Кандидатите за помощен персонал за работа в кухня е препоръчително да са до 50-годишна възраст и да имат минимум шест месеца трудов стаж в хотел или ресторант.
Желаещите да работят в Германия (документи се приемат непрекъснато) трябва да подадат в бюрата по труда по местоживеене следните документи: заявление за посредничество – по образец; заверено от Дирекция “Бюро по труда” (ДБТ) копие на диплома за професионално образование или свидетелство/удостоверение за завършен курс за професионална квалификация по специалността; заверено от ДБТ копие на трудова или осигурителна книжка, удостоверяваща трудов стаж по професията, за която се кандидатства; автобиография на български език, включваща и информация за продължителността на обучение и трудовия стаж по специалността, както и данни за мястото и продължителността на изучаване на немски език.
Ако даден кандидат желае кандидатурата му да се има предвид и по получавани в Агенцията по заетостта заявки от EURES съветници от ЕС и ЕИП, може също така да изготви на немски език и приложи автобиография европейски формат EUROPASS; препоръка/и от работодател/и (при наличието на такава); заверено от ДБТ копие на шофьорска книжка (при наличието на такава).
ДБТ организира провеждането на изпит по немски език с всички кандидати, като резултатът от него се отразява в Удостоверението за владеене на немски език. Не се проверява нивото на владеене на езика на завършилите немска гимназия, немска филология или работили в Германия в последните три – четири години, което се доказва с трудови договори.
При подходяща оферта, с кандидатите ще се води предварителен разговор за условията на заетостта и ще се иска тяхното съгласие за изпращане на кандидатурата им.
Допълнителна информация може да се получи във всички бюра по труда в страната, на интернет страницата на АЗ и на телефон: 02/ 980 87 19.

 

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg