EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Бизнесът иска пари от фискалния резерв

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Бизнесът иска пари от фискалния резерв

mail11:19 | 08.03.2010прегледи 657 коментарикоментари 0


От фискалния резерв на държавата да се вземе 1 милиард или 1,2 милиарда лева и в срок не по-дълъг от 3 месеца, да се направи разплащане към фирмите. Това предложи на кръгла маса Йосиф Аврамов, зам.-председател на Национална предприемаческа и занаятчийска камара, цитиран от агенция Фокус. Според Аврамов може да има и емитиране на облигации.
Минималните прагове за самоосигуряващите се увеличили и това отделно натоварва фирмите, защото при неплащане на ДДС, се запорират сметките на фирмите. От Асоциацията на микропредпирятията подчертаха, че трябва да има мерки за събиране на дължимите суми, но да се помисли и за фирмите.
Много от микропредприята в страната са изправени пред опасността да затворят врати или да изтеглят големи кредити. За 1 година малките предприятия изпаднаха в много тежко положение, заяви на кръглата маса председателят на УС на Асоциацията на микропредприятията Петър Стоянов.
„Сериозен проблем е неплащането от страна на държавата, а от две седмици и от страна на общините, които заявиха, че ще плащат на предприятията, когато имат пари”, коментира още Стоянов.
Според него не може държавата да събира ДДС и в същото време да не плаща задълженията си към фирмите. Стоянов излезе с предложение, в случаите, когато държавата или община е страна по договор с дадена фирма, данъчната тежест за фирмите да започва да тече при направено плащане по договора.
По инициатива на Асоциацията е регистриран форум, в който да се дискутират проблеми на бизнеса. Във форума членуват всички юридически лица- като занаятчии, надомни работници и други.
Над 99% от предприятията в страната са микропредприятия, припомня агенция Фокус. Големите и средните предприятия формират Брутния национален продукт, докато микропредприятата формират 15 % от БВП. 950 хил. души в страната работят надомно.



 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg