EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Бизнес климатът най-лош от октомври 2008

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Бизнес климатът най-лош от октомври 2008

mail17:00 | 28.08.2009прегледи 663 коментарикоментари 0


През август 2009 общият показател на бизнес климата се понижава с 1.3 пункта в сравнение с предходния месец и отбелязва най-ниското си равнище (9.0 процентни пункта) след започналото от октомври 2008 негативно развитие на стопанската конюнктура в страната, показват данните на НСИ.

Промишленост
 
Анкетата през август регистрира малко по-добри оценки за настоящото бизнес състояние на промишлените предприятия, което подобрява равнището на показателя “бизнес климат” едва с 0.3 пункта.
Мениджърите отчитат намалена производствена активност, но темповете на намаление са по-бавни в сравнение с предходните месеци . Има известно подобрение в баланса на очакваната производствена активност поради изместване на очакванията от ”намаление на дейността” към нейното запазване през следващите три месеца. Осигуреността на производството с поръчки обаче продължава да се влошава. Несигурната икономическа среда, недостатъчното търсене от страната и от чужбина продължават да са факторите, възпрепятстващи в най-голяма степен дейността в промишления отрасъл, като през август отрицателното отражение на първите два фактора става по-силно.
По отношение на продажните цени в промишлеността очакванията са тяхното равнище да се запази през следващите три месеца.

Строителство


През август 2009 съставният показател “бизнес климат в строителството” намалява с 2.3 пункта спрямо юли  поради повишаване на песимизма в очакванията на строителните предприемачи за бизнес състоянието на предприятията през следващите шест месеца (5.5 пункта намаление на балансовия показател). Настоящата строителна активност се оценява като намалена, като същевременно и прогнозите за следващите три месеца са, че не се очаква оживление.
Анкетата през август регистрира леко подобрение на осигуреността на производството с поръчки и намаление на броя на клиентите със закъснения в плащанията.
Според мениджърите основните фактори, затрудняващи дейността им, продължават да бъдат несигурната икономическа среда и недостатъчната финансова обезпеченост .
Относно продажните цени предприятията, които предвиждат намаление, продължават да са повече от тези, които считат, че цените им ще се повишат през следващите месеци, в резултат на което за девети пореден месец балансовият показател е отрицателен (- 3.8%) .

Търговия на дребно


Съставният показател “бизнес климат в търговията на дребно” е с 2.4 пункта под равнището си от юли . Намалението се дължи предимно на по-умерените оценки на търговците на дребно за настоящото бизнес състояние на предприятията. По тяхно мнение обемът на продажбите през последните три месеца се свива, което е съпроводено и с намалени очаквания за поръчките към доставчиците през следващите три месеца.
През август се засилва негативното влияние на несигурната икономическа среда и конкуренцията в бранша, като сериозен проблем в дейността на предприятията продължава да е и недостатъчното търсене .
По отношение на цените в търговията на дребно очакванията са за запазване на тяхното равнище през следващите три месеца .

Услуги

През август съставният показател “бизнес климат в сектора на услугите” се понижава с 2.3 пункта в сравнение с юли, което се дължи на по-неблагоприятните оценки за настоящото бизнес състояние на предприятията, както и на по-песимистичните очаквания за следващите шест месеца . Според оценките на мениджърите настоящото търсене на услуги в сектора също се влошава, а очакванията на по-голямата част от предприятията за следващите три месеца са то да се задържи на същото равнище. Засилват се и очакванията за намаление на персонала през следващите три месеца.
Най-сериозен проблем за дейността на предприятията продължава да бъде несигурната икономическа среда, която изтласква всички останали проблеми на по-заден план .
Относно продажните цени в сектора на услугите в сравнение с юли предприемачите продължават да очакват намаление на цените през следващите три месеца.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg