EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Бизнес климатът без промяна през декември

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Бизнес климатът без промяна през декември

mail12:00 | 28.12.2010прегледи 598 коментарикоментари 0


Общият показател на бизнес климата през декември запазва нивото си от предходния месец. Отчита се леко подобрение на стопанската конюнктура в промишлеността и сектора на услугите и влошаване в строителството и търговията на дребно. Това сочат данни на Националния статистически институт.
Съставният показател "бизнес климат в промишлеността" през декември нараства с 0.9 пункта в сравнение с предходния месец.
Това се дължи на малко по-оптимистичните оценки на мениджърите за настоящото и очакваното бизнес състояние на предприятията.
Подобрени оценки и очаквания има и по отношение на производствената активност. Равнището на поръчките през последните месеци се движи близо до дългосрочната си средна стойност, като през декември вече е с 1.1 пункта над нея.
Основните проблеми за развитието на бизнеса в промишлеността продължават да бъдат несигурната икономическа среда и недостатъчното търсене, като отрицателното въздействие на несигурната икономическа среда все още е значително над обичайното за последните десет години - плюс 21.3 пункта.
Очакванията на промишлените предприемачи относно продажните цени в бранша са в посока на увеличение през следващите три месеца, посочват от НСИ.
В сравнение с ноември съставният показател "бизнес климат" се понижава с 3.8 пункта поради увеличения песимизъм на строителните предприемачи за настоящото състояние на предприятията и по-резервираните очаквания за следващите шест месеца. По тяхно мнение настоящата строителна активност е намалена в сравнение с предходния месец, като прогнозите за следващите три месеца са дейността да се задържи на същото равнище. През декември анкетата на НСИ отчита и увеличение на броя на клиентите със закъснения в плащанията.
Несигурната икономическа среда и финансовите затруднения продължават да са основни проблеми за отрасъла и през последния месец.
Очакванията на строителните предприемачи относно продажните цени са за известно намаление през следващите три месеца.
Съставният показател "бизнес климат в търговията на дребно" през декември намалява с 1.1 пункта поради по-резервираните очаквания на мениджърите за бизнес състоянието на предприятията през следващите шест месеца.
Преобладаващите очаквания на мениджърите относно продажните цени в търговията на дребно са за запазване на тяхното равнище през следващите три месеца.
През декември съставният показател "бизнес климат в сектора на услугите" се покачва с 2.2 пункта, което се дължи предимно на подобрените очаквания на стопанските ръководители за бизнес състоянието на предприятията през следващите шест месеца.
Подобрени очаквания има и по отношение на търсенето в отрасъла през следващите три месеца, макар че настоящото търсене на услуги се оценява като по-ниско спрямо предходните месеци.
Същевременно мениджърите съобщават, че през последните три месеца са намалили и персонала си.
През последния месец анкетата отчита намаляване на негативното влияние на фактора "слабости в икономическото законодателство".
По отношение на продажните цени в сектора на услугите мениджърите продължават да предвиждат намаление през следващите три месеца.


 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg