EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Бизнес-класа в някои влакове

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Бизнес-класа в някои влакове

mail10:30 | 16.05.2011прегледи 792 коментарикоментари 0


На БДЖ ще бъдат отпуснати европейски средства за купуване на нови вагони и локомотиви, когато реформата в железниците бъде доведена до край. Това означава, че през 2014 година, когато ще бъде завършена скоростната жп отсечка от Пловдив до Бургас, ще има възможност да бъдат купени нови влакове. Това съобщи в предаването „Седмицата” по Дарик министърът на транспорта Александър Цветков.
За първи път това лято от юни ще бъде пусната бизнес-класата в някои от влаковете в страната, като цената на билета ще бъде около 20-30 процента по-висока от тази за нормалния билет.
„Нови вагони ще предлагат по-добър комфорт. В тях ще има възможност за интернет, за 220 волта, ще поднасят кафе, чай и напитки, така че всеки, който пътува, да се чувства максимално удобно. Това ще влиза в цената на билета, който ще бъде малко по-скъп от обикновения, но всеки ще има възможност да прецени дали желае да пътува в тази бизнес класа или в обикновената. Вероятно билетът ще бъде по-скъп с 20-30%, но още нямаме точното ценообразуване. Става дума за месец юни. Основните гари в страната имат безплатен безжичен интернет”, обясни Цветков.
Т.нар. „уикенд" влакове, които миналата година бяха пуснати до Варна и Бургас, ще продължат да се движат и това лято. Интересът към тях бил голям, като по думите на транспортния министър през 2010 година тези влакове са превозили над 30 хиляди пътници.
По отношение на пътуванията по пътищата министър Александър Цветков съобщи, че от юли поне частично ще бъде въведено, на този етап за лятото, ограничение за движението на ТИР-овете в дните петък и неделя. Целта е да може да се облекчи трафикът за пътуващите през летния сезон. И тази година ще се правят обстойни проверки преди летния сезон на туристическите кораби и водни съоръжения по морето.
В „Седмицата" на Дарик транспортният министър съобщи новината, че от юни се възстановява движението на кометите по Черноморието ни от Созопол до Златни пясъци: „Такива комети от това лято ще се движат по нашето черноморско крайбрежие. От Созопол през Бургас, Несебър, Варна, Златни пясъци. От юни реално ще имаме кометите, които помним от миналото. Това ще е много приятен атракцион, но и начин на придвижване. Те ще са с разписание, с билети, резервации. Ще се движат няколко корабчета по различни направления. Частна фирма ще оперира по тези маршрути. В рамките на около 50 лева ще струва най-дългият маршрут. Мисля, че в летния сезон е далеч по-приятно човек да се повози на комета, отколкото да се качи в автобус или да седне в колата си. дългият маршрут".
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4158