EUR 1.9558
USD 1.7999
CHF 1.9913
GBP 2.2782
CNY 2.4937
you tube
mobile version

Бизнес активност в еврозоната, юли

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Бизнес активност в еврозоната, юли

mail11:34 | 07.08.2015прегледи 1464 коментарикоментари 0


Темпото на експанзия на бизнес активността в частния сектор на еврозоната се понижи през юли по-сдържано от очакваното, тъй като компаниите в региона до голяма степен игноририха гръцката дългова криза, показват окончателни данни от последно месечно проучване на агенция Markit.

Общият PMI индекс, измерващ бизнес активността в еврозоната, се понижи през юли до 53,9 пункта от 54,2 пункта, но при предварителен индекс на ниво от 53,7 пункта. Общата бизнес активност остава на пътя на експанзия за 25-и пореден месец (индекс над важното ниво от 50 пункта) и отстъпва само умерено от 4-годишния връх през предходния месец (най-високо ниво от май 2011 година).

Индексът PMI, измерващ активността в сектора на услугите в еврозоната, се понижи до 54,0 пункта от 54,4 пункта през юни (4-годишен връх) и при предварителен индекс на ниво от 53,8 пункта.

Общият ценови бизнес индекс остава за пореден месец под важното ниво от 50 пункта (през всеки един месец от началото на 2012-а година насам), но през юли той се повиши до 49,8 пункта от 49,4 пункта през юни, достигайки най-високо ниво от април 2012-а година.

Днешните данни предполагат, че икономическият растеж в еврозоната през юли почти не губи от добрия възходящ импулс през предходния месец, след като властите в Атина и техните международни кредитори стартираха преговори за нова тригодишна спасителна програма в размер до 86 млрд. евро в замяна на реформи и на строги мерки на икономии.

Икономиката на еврозоната показа насърчителна устойчивост на фона на гръцката дългова криза през юли, заяви главният икономист на агенция Markit Крис Уилямсън.

Според Уилямсън последното PMI проучване подсказва, че БВП на еврозоната ще нарасне с 0,4% през второто тримесечие (на тримесечна база) и ще успее да запази това темпо на растеж в началото на третото тримесечие.

С такива резултати от проучванията, ЕЦБ без съмнение ще прецени, че икономическото възстановяване на еврозоната остава твърдо на досегашния позитивен път на развитие и в подкрепа на нейните прогнози, че БВП на региона ще нарасне с най-малко 1,5% през 2015-а година, допълни Уилямсън.

В същото време агенция Markit оповести по-силни проучвания за бизнес активността в Испания и Германия, по-слабо от очакваното проучване за Италия и потвърди предварителните PMI индекси за Франция.

Индексът PMI, измерващ общата бизнес активност в Германия през юли, стабилизира на юнското ниво от 53,7 пункта при предварително проучване, показващ негово влошаване до 53,4 пункта. Окончателният немски индекс PMI, измерваща активността в сектора на услугите също стабилизира на юнското ниво от 53,8 пункта при предварителен индекс, отчитащ слабо понижение до 53,7 пункта.

Общият PMI бизнес индекс на Франция се понижи през юли до тримесечно дъно от 51,5 пункта от 53,3 пункта през юни (46-месечен връх), докато индексът PMI, отчитащ активността в сектора на услугите, падна до тримесечно дъно от 52,0 пункта от 54,1 пункта през предходния месец, като тези данни съвпадат с предварителните резултати от проучването на агенция Markit.

В същото време индексът PMI, измерващ бизнес активността в сферата на услугите на Испания, скочи до 59,7 пункта от 56,1 пункта през юли, докато аналогичният индекс за Италия се понижи до 52,0 пункта от 53,4 пункта през предходния месец.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg