EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Бивш посланик - регионален мениджър на ЧЕЗ

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Бивш посланик - регионален мениджър на ЧЕЗ

mail11:20 | 11.01.2011прегледи 2094 коментарикоментари 1


Над 222 млн. лв. е инвестирала ЧЕЗ от 2008 г. до края на 2010 г., което прави средно по 74 млн. лв. на година. Това стана ясно по време на представянето на новия регионален мениджър на компанията за България Петър Докладал и на новия главен оперативен директор на компанията Петър Баран, съобщи агенция „Фокус”. Инвестициите са част от одобрената от ДКЕВР инвестиционна програма за настоящия петгодишен регулаторен период с общ размер от 352 млн. лв. В последните две години от плана 130 млн. лв. ще бъдат инвестирани в ел. мрежата. За три години ЧЕЗ е платила 40 млн. лв. корпоративен данък.
През 2011 г. ЧЕЗ планира инвестиции за общо 59 млн. лв. Най-много средства ще бъдат вложени за присъединяване на нови енергийни обекти към мрежата, като за тази цел ЧЕЗ планира да отдели 18,1 млн. лв. 7 млн. лв. от тях ще бъдат вложени в изграждане на нови енергийни обекти, а 11 млн. лв. в изкупуване на енергийни съоръжения. 13,2 млн. лв. са средствата, които компанията планира да отдели за поддръжка на електроразпределителната мрежа. Най-големият инвестиционен обект на ЧЕЗ, който предстои да бъде реализиран през тази година, е изграждането на нови разпределителни уреди към подстанция „Младост” и подстанция „Фестивална” на обща стойност 1,7 млн. лв., каза Петър Докладал. В плановете на компанията влиза и нов трансформатор в подстанция „Младост” за 1,3 млн. лв. Така от ЧЕЗ смятат, че ще се подобри сигурността и качеството на захранването в източната част на София.
Петър Докладал е бил посланик на Чехия в България от 2001 до 2006 г., след което до септември 2010 г. поема същия пост в Румъния. Петър Докладал дори е носител на орден „Стара планина” първа степен, с който е бил удостоен през 2006 г. „Приех с искрена радост назначението да бъда регионален мениджър на ЧЕЗ. Аз и моето семейство обичаме България и сме емоционално свързани с тази страна”, каза той. Съпругата му е завършила Българска филология у нас.
ЧЕЗ е не просто голяма европейска компания със седалище в Прага, а също и компания, която съзнава своя ангажимент към обществото, енергетиката и икономиката на страната, посочи той. ЧЕЗ ще продължава да подобрява услугите, които предоставя дружеството, отбеляза новият регионален мениджър за България.
Първата и основа цел пред Петър Докладал и пред ЧЕЗ е постигането на доверие между компанията като инвеститор и всички заинтересовани страни – правителство, места власт, потребителски организации и клиентите – основен приоритет на компанията.
Като един от най-големите инвеститори ЧЕЗ ще продължи да работи за подобряването на законодателството на страната. Компанията изразява готовност да предоставя компетентна експертиза и ноу-хау, защото смята, че енергетиката е важен отрасъл за икономиката, политиката, за дипломатическите отношения на страната. От компанията се ангажират за постигане в кратки срокове европейски стандарти на услугите, които предоставяме ЧЕЗ ще работи за подобряване на бизнес средата у нас, каза Петър Докладал.
„Загрижени сме по отношение на регулаторната рамка, която допуска неравнопоставеност между нашите клиенти и тези на останалите дружества. Надяваме се да бъде постигната справедлива регулаторна рамка”, заяви той. „Не трябва да забравяме, че инвестицията в енергетиката на практика е инвестиция във всички сектори и отрасли”, допълни той. Над 40 на сто от населението на страната ползва услугите на ЧЕЗ, а разрешената от ДКЕВР инвестиция е малка спрямо броя на клиентите. Тоест се падат по 35 лв. инвестиция на клиент годишно, а в Южна България и Северна България сумата е двойно по-голяма. Това е несправедливо отношение към нашите клиенти, отбеляза Петър Докладал. От ЧЕЗ смятат, че годишната им инвестицията би трябвало да бъде поне 130 млн. лв., която регулаторът да признава като разход на компанията.

 

 

 


 


 
Коментари
 
Распутин - 17-01-2011 г. 12:44:34

Инвестицията от 190 х.лв.не е ли всъщност направена от Инвеститора на жилищната сграда? Предвидените 18 млн. лв. за присъединяване на енергийни обекти към мрежата, инвестиции на ЧЕЗ ли са или на инвеститорите, изнудвани да ги направят според закона за Енергетиката и правилника? От предвидените 8,7 млн.лв. за изкупуване на енергийни съоръжения(частни инвеститори) за кои години на инвестицията се изплащат, след като на инвестициите от 2005 още не им е дошъл редът. От обявените 222 млн. лв. инвестиции, колко от тях са платени и изградени от частни инвеститори и се отчитат като инвестиция на ЧЕЗ, и кога ще се заплатят на истинските инвеститори. Защо и докога никъде в закона или договорите за изкупуване, не се посочва срок за възстановяване на инвестираните от други инвеститори средства? Защо ЧЕЗ прави помен с чужда пита? Кой позволява на ЧЕЗ така да си разиграва коня, както никъде другаде по света. Къде е държавата и специализирания орган ДКЕВР. Аз лично, като български инвеститор и данъкоплатец, ги УВОЛНЯВАМ!!!

 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4160