EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

18 млн. лв. са щетите на ЧЕЗ от кражби на съоръжения

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

18 млн. лв. са щетите на ЧЕЗ от кражби на съоръжения

mail14:30 | 13.10.2010прегледи 838 коментарикоментари 0


Над 18 млн. лв. е стойността на щетите, нанесени от кражби и посегателства на съоръжения по мрежата на ЧЕЗ от началото на 2008 г. досега. Това каза пред журналисти главният оперативен директор на дружеството Алеш Дамм, предаде репортер на агенция Фокус. Средствата, които компанията инвестира за възстановяване на щетите, са част от инвестиционната й програма (в размер на 71 млн. лв.), които при нормални обстоятелства компанията би могла да вложи в развитие и модернизация на електроразпределителната мрежа.
ЧЕЗ инвестира 720 000 лв. в подмяната на 30 кабела средно напрежение в проходим колектор в подстанция „Димитър Димитров” в столичния кв. „Овча купел”. Общата дължина на кабелите е 44 км. Очаква се инвестицията да повиши сигурността на електрозахранването и да намали евентуални аварии в 10 столични квартала. Тази инвестиция е непланирана за ЧЕЗ и се прави заради кражбите на съоръжения. Конкретно – при кражба на 14 юли кабелите са обелени, в резултат на което в колектора възниква пожар и сигурността на захранването е била намалена. В рамките само на последните два месеца ЧЕЗ прави втора голяма инвестиция, заради кражби. Наскоро компанията е започнала проект за 2.5 млн. лв. за подмяна на ключов кабел, който захранва редица обществени сгради, включително и Министерски съвет, стана ясно от думите на Дамм.
По отношение на решението на ДКЕВР за намаляване на такса включване в мрежата Алеш Дамм заяви, че ЧЕЗ ще се съобрази с него.
Най-вероятно компанията, обаче, ще обжалва решението на ДКЕВР пред съда. В момента експресното включване е 80 лв., а нормалното – 38 лв. Според решението на ДКЕВР, обаче, експресното включване трябва да е 38 лв., а нормалното – 19 лв., сподели още  главният оперативен директор на дружеството.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg