EUR 1.9558
USD 1.6689
CHF 1.8059
GBP 2.2821
CNY 2.5802
you tube
mobile version

БЕХ пласира 600 млн. евро еврооблигации

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

БЕХ пласира 600 млн. евро еврооблигации

mail13:18 | 16.07.2021прегледи 758 коментарикоментари 0


На 15 юли „Български Енергиен Холдинг“ ЕАД успешно пласира четвъртата си емисия еврооблигации в размер на 600 милиона евро, която ще бъде регистрирана на Ирландската фондова борса (Euronext Dublin), съобщава холдингът.

На 13 юли 2021 г. представители на „Български Енергиен Холдинг“ ЕАД и Министерството на енергетиката на Република България проведоха Глобален конферентен разговор с международни инвеститори, а в периода 13 - 14 юли 2021 г. се проведе NetRoadShow с поредица от интензивни индивидуални срещи с редица инвеститори от цял свят.

На 15 юли 2021 г. БЕХ успя да пласира успешно своята четвърта по ред облигационна емисия в размер на 600 милиона евро при годишен лихвен процент от 2,45 %. Предвид изключително засиления интерес от страна на инвеститорите, облигацията беше презаписана 2.3 пъти, а лихвеният процент съответно е най-ниският постигнат от „Български Енергиен Холдинг“ ЕАД, откакто компанията участва на международните финансови пазари. При предходните си излизания на международните финансови пазари, съответно през август 2016 г. БЕХ ЕАД постигна лихвен процент, възлизащ на 4,875 %, а при облигационната емисия от юни 2018 г. лихвеният процент беше на ниво от 3,5 %. Също така на 15 юли 2021 г. БЕХ ЕАД постигна 7-годишен падеж на еврооблигациите, който ще настъпи през август 2028 г. Постигнатият по-нисък лихвен процент и по-дългият срок на емисията ще помогнат на компанията да намали допълнително ежегодните лихвени разходи и да оптимизира графика за погасяване на своите финансови задължения за по-дълъг период от време.

Приходите от новоемитираните облигации ще бъдат използвани за рефинансиране на емисията, пласирана през 2016 г., в размер на 550 милиона евро и с лихва, възлизаща на 4,875 %, която е с падеж през август 2021 г., както и за общи корпоративни цели, с изключение на свързаните с въглища дейности.

От страна на мениджърите на облигационната емисия, в лицето на Джей Пи Морган и Ситигруп, както и от страна на правните консултанти Allen&Overy LLP и Linklaters LLP бяха отчетени положените от страна на БЕХ ЕАД усилия при изготвянето на цялата документация по емисията, както и оказаната институционална подкрепа в процеса по пласиране на еврооблигациите от страна на Министерство на енергетиката на Република България, в качеството му на едноличен собственик на капитала на „Български Енергиен Холдинг“ ЕАД.

----------------

Moody's Investors Service заяви в понеделник, че е дал рейтинг от Ba2 за дългосрочен дълг на старшите необезпечени облигации, които ще бъдат емитирани от държавния Български енергиен холдинг (БЕХ). Перспективите на БЕХ са стабилни, се казва в изявление на Moody's Investors Service. За финансовата 2020 г. Български енергиен холдинг отчита консолидирани общи приходи от 5,6 млрд. лв. и EBITDA от 898 млн. лв. Рейтингът Ba2, присвоен на новите облигации, е в съответствие с този на съществуващите облигации на БЕХ, отразявайки тяхното първостепенно необезпечено класиране.

БЕХ има корпоративен рейтинг на групата Ba1, който се подкрепя от нарастващите приходи от либерализирания пазар на електроенергия, предвид конкурентна производствена комбинация, отличаваща се с висока производителност; от ядрена и хидроенергия с ниска променлива цена чрез значителни печалби от регулирани електрически и газови мрежи; и от история на относително ниски инвестиционни разходи и ограничаване на дивидентите от 100% собственика на БЕХ, правителството на България (стабилен Baa1).


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:
 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg