EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Берлин няма да спаси Deutsche Bank

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Берлин няма да спаси Deutsche Bank

mail15:10 | 28.09.2016прегледи 954 коментарикоментари 0


Германското финансово министерство излезе със заявление, в което посочва, че „не подготвя спасителни планове“ за  Deutsche Bank, опровергавайки слуховете в медиите, че се обмисля държавна помощ за институцията, предаде AFP. „Съобщенията са грешни. Правителството не подготвя спасителни планове. Няма основание за подобни спекулации“, пише в заявлението. По-рано в германската преса се появиха данни, че правителствени чиновници работят върху план за спасяването на банката при нужда.

Въпреки рекордната глоба, която САЩ наложиха на DB, тя няма да получи държавна помощ, съобщи по-рано сп. Der Spiegel. "Няма причини за подобни спекулации и федералното правителство няма да участва в такива", подчерта правителственият говорител на Берлин Щефан Зайберт.
По-рано в медиите бе разпространена информация, съгласно която на поверителна среща през лятото канцлерът Ангела Меркел е уверила главния изпълнителен директор на DB Джон Крайън, че правителството не е готово да предостави финансова дотация на най-голямата германска банка.

Припомняме, че преди няколко месеца Министерството на правосъдието на САЩ поиска от Дойче банк да плати $14 млрд. глоба във връзка с разследване относно продажби на ипотечни ценни книжа. Искът срещу банката, който вероятно ще трябва да бъде уреден в рамките на няколкомесечни преговори, значително превъзхожда инвеститорските очаквания и тези на самата DB. Въпреки че все още не е ясно какъв ще бъде размерът на окончателното плащане, ако той действително се окаже към $14 млрд., това ще подложи на сериозен натиск крехките финанси на немския кредитор и вероятно допълнително ще увреди доверието на инвеститорите в банката.

Deutsche Bank отрича да е търсила помощ от Берлин и заявява, че няма планове за увеличение на капитала, след като инвеститорите нападнаха изстрадалата банка, запращайки цената на акциите й до най-ниските нива от повече от три десетилетия насам, съобщава в. FT. В понеделник най-голямата германска банка затвори с понижение на акциите от над 7%, достигайки най-ниското ниво от 1983 насам, въпреки че отрече пред германските медии да е търсила подкрепа от Берлин в своята регулаторна битка с Вашингтон – както и че такава подкрепа й е била отказана. Акциите на DB спаднаха с 55% за изминалата година, на фона на продължаващи опасения за финансовото й здраве – опасения, към които се добави и неотдавнашното искане от Министерството на правосъдието на САЩ (МП) за сумата от 14 млрд. долара за постигане на споразумение във връзка с твърдения за злоупотреби при продажбите на ипотечни ценни книжа. Банката отговори, че няма намерение да плаща сума в такъв размер, който е близък до общата й пазарна капитализация от 18 млрд. долара, а в понеделник заяви, че нейният главен изпълнителен директор Джон Крайън “в нито един момент” не искал от германския канцлер Ангела Меркел да се намеси в противопоставянето й с МП.
В рядка публична изява, Андреас Утерман, главен инвестиционен директор на Allianz Global Investors, каза, че ако ножът опре до кокала, германското правителство все пак ще застане зад DB. “Не е за вярване онова, което се чува, че Германия нямало в крайна сметка да се намеси, ако DB наистина изпадне в беда”, каза той в интервю за Bloomberg Television. “Това е твърде важно за германската икономика”. Крис Уийлър, лондонски анализатор на Atlantic Equities, заема сходна позиция, но предупреждава, че по-голяма тревога предизвиква перспективата Deutsche Bank да започне да губи приходи заради негативните новини около самата банка. “Джон Крайън се нуждае от силен ръст в приходите, за да преодолее този период на преструктуриране”, казва Уийлър. Той добавя още, че бизнесите, които “би следвало да процъфтяват” при новата структура на DB, като например инвестиционната банка, са най-застрашени от загуба на приходи, ако контрагентите започнат да се отдръпват от германската банка. Общият обем заети акции на DB, индикация за сумата, за която се извършват къси продажби, е нараснал през изминалата седмица от 1,72 до 3,07 % от общо емитираните акции, по данни на Markit. Все пак, този обем остава значително под нивото от 4,3 %, достигнато през юли, след британския референдум за излизане от ЕС. На база пазарна капитализация DB сега се нарежда на 78-о място в света, изпреварвана от институции като малайзийската Public Bank и бразилската Itausa Investimentos Itau. Много инвеститори не вярват, че планът за преструктуриране, обявен преди година от г-н Крайън ще е достатъчен, за да обърне съдбините на банката. Някои настояват за продажба на звеното за управление на активи, докато други искат да видят по-драстично съкращаване на разходите.

Банковите проблеми в Германия не се изчерва само с Deutsche Bank. Coлиднo пoнижeниe c 3,08% peгиcтpиpaт и aĸциитe нa Соmmеrzbаnk АG. Bтopaтa пo гoлeминa бaнĸa в Гepмaния cъщo ce oĸaзa пoд пpицeл, cлeд инфopмaция нa вecтниĸ "Ханделсблат", чe тя e гoтoвa дa cъĸpaти oĸoлo 9 xил. paбoтни мecтa и дa нaмaли paздaвaния дивидeнт ĸaтo чacт oт пoлaгaнитe oт нeя ycилия зa пpecтpyĸтypиpaнe.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg