EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Бензин, дизел, керосин, произведени от ВЕИ?

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Бензин, дизел, керосин, произведени от ВЕИ?

mail12:33 | 06.08.2018прегледи 2404 коментарикоментари 0


За да постигнат климатичните си цели в бъдеще, много е важно страните да разполагат с бензин, дизел и керосин, които обаче не са получени от петрол, съобщава ДПА.

Според проучване на икономическия институт Прогнос (Prognos AG) тези горива могат да бъдат произвеждани от възобновяеми източници - на разумни цени - до 2050 година. Изследването обаче отбелязва, че веднага трябва да бъдат направени нужните проучвания и средства за разработка с перспективата за постепенно, но сигурно пускане на пазара.

Изследването на Прогнос е поръчано от асоциации от петролния сектор.

За пример е взета Германия. Проучването установява, че течните горива представляват 98% от енергийните източници в транспортния сектор и осигуряват около 22% от нужната енергия за отопление. Освен това химическата промишленост използва петрола, за да покрие около три четвърти от нуждите си от суровини. 

Потребителите и ключови сектори на икономиката ще продължат да се нуждаят от течни източници на енергия, изтъкна Йенс Хобом от Прогнос.

За да покрие търсенето на транспортния и химическия сектор около 60 милиона тона класически рафинирани продукти ще трябва да бъдат заменени от т.нар. е-горива - синтетични горива, основаващи се на въглероден диоксид или метан - до 2050 година. Предимството ще бъде, че инфраструктури като тръби, петролни танкери, газови станции ще могат също да се използват.

Сега синтетичните горива могат да се произвеждат на цена между 80 цента и 1,50 долара за литър. 

Ключът е тази технология да се приложи в голям, промишлен мащаб, каза Хобом. Засега обаче се планират само по-малки заводи с капацитет 10 000 тона годишно до 2020 година.

Един от процесите за получаване на синтетични горива е превръщането на водород и въглерод в течен източник на енергия от възобновяеми източници - с други думи без да се използва суров петрол като основа. Нужният въглерод може да се извлича от въздуха или от биомаса. Синтетичните горива могат също така да изпускат по-малко въглероден диоксид, отколкото традиционните горива. 

 

 

 

 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg