EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Белчин кандидатства по ОПРР

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Белчин кандидатства по ОПРР

mail11:00 | 05.07.2011прегледи 1823 коментарикоментари 0


Сигурно сте чували за Белчин – самоковското село, известно с лечебните си минерални извори. Може би знаете за живописната природа в района. А знаете ли, че това свещено място пази историята на повече от 1700 години християнство по нашите земи?
Съвсем близо над селото се е издигала величествена 6-метрова военна крепост с 9-метрови кули, предаде репортер на БГНЕС. От нея вече са открити почти 500 м. Крепостта носи името "Цари мали град", тъй като се предполага, че цар Иван Асен я е използвал. Религиозният комплекс до нея се нарича "Екстра мурос" поради разположението си извън крепостната стена. Според археолога Веселин Хаджиангелов, който ръководи разкопките, това се дължи на факта, че ранното християнство не предполага смесването на военната власт с религиозната. Няколко храма от различни епохи, са изградени един върху друг. Предполага се, че първата раннохристиянска църква е изградена през 70-те години на IV век върху езическо светилище. Върху нея е изградена базилика от VI век, а през XV век върху базиликата се построява средновековна християнска църква. И след нейното разрушаване там се посвещава оброк на Св. Спас. В османския период, когато няма църкви, българите са съграждали, обикновено по високите части на планините, такива свещени оброци – светилища, посветени на определен светец. За последните години в самоковско има открити седем раннохристиянски църкви от периода IV-VI век. За пръв път в самоковското поле са намерени доказателства за етническо население, различно от местните траки. Намерени са данни за пребиваване на готите, за които до скоро се предполагаше, че са населявали само Североизточна България, където е столицата им – Нове. Предвид фактът, че районът винаги е бил известен с добива си на желязо е възможно готите са го населявали – те са били едни от най-добрите "металурзи" за времето си. Готите са били ариани – признавали Христос не за божи син, а за сътворено същество, макар и най-съвършено от всички. Въпреки, че днес имаме само останки, е ясно, че крепостта е била внушително военно съоръжение. Тя е имала 6 стражеви кули и 10 сгради. На места има запазени 3-метрови стени. Мястото е истинска съкровищница на находки. Открит е великолепен златен солид (б. р. римска златна монета) на император Хонорий, стотици римски монети, инструменти от ковачници, части от оръжия, селскостопански сечива и др. През миналата година е открито малко съкровище, скрито в една от кулите – чифт сребърни обеци, пет бронзови и една златна монета, бронзова тока и фибула.
Общината предвижда да възстанови целия военен и религиозен комплекс, като за целта кандидатства с проект по ОПРР. Крепостта и средновековната църква ще бъдат съградени наново. Местните жители смятат, че това ще спомогне за възраждането на селото им, в което в момента живеят под 300 души, при 2000 обитатели преди години. Проектът за реставрация включва и две туристически пътеки, влакче, което да откарва туристите от комплекса до музея в селото, детска площадка, дори сцена за спектакли и всичко необходимо за чудесна почивка.
 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg