EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Белият дом поема GM

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Белият дом поема GM

mail17:35 | 29.04.2009прегледи 591 коментарикоментари 0


Възможно е американското правителство да поеме управлението на закъсалия автомобилопроизводител General Motors и да вземе половината от компанията. Фирмата продължава напред, благодарение на огромна спасителна инжекция от $15.4 млрд. Това предвижда последния план за преструктуриране, който цели намаляването на дълга й и съкращаване на почти половината от дилърската мрежа.
General Motors обяви, че възнамерява да редуцира броя на фабриките си от 47 на 31 до края на 2012, да спре продукцията на една от емблематичните си марки Pontiac, както и да съкрати почасовите работници с 21хиляди до 40 хиляди.
Предложението обаче трябва да бъде одобрено от администрацията на президента Барак Обама. Според плана Министерството на финансите ще получи почти половината от 60 млрд. акции от реорганизираната компания.
Така Вашингтон ще придобие по-голям дял в американската легенда, отколкото германската провинция Долна Саксония притежава във Volkswagen, а Франция има в Renault. Френската държава е собственик на около 15% от Renault, а провинция Долна Саксония на 20.1% от Volkswagen, където е базиран най-големият европейски авто производител.
Правителството на САЩ е на път да стане основният акционер в General Motors, като срещу предоставените заеми от $10 млрд., ще получи акции. Това би позволило на главния изпълнителен директор Фриц Хендерсън да намали дълга на фирмата и да избегне подаване на молба за защита срещу банкрут. Срокът за преструктуриране, поставен от Вашингтон, изтича след по-малко от месец. Белият дом има вето върху разходите на GM, след предоставянето на спасителната помощ през миналия декември. Освен това кабинетът вече отстрани предишния шеф Рик Уагънър на корпорацията и назначи на негово место Хендерсън.
Целта на всичките планове за преструктуриране е GM да излезе на печалба на американския пазар, където продажбите възлизат на по-малко от 10 млн. автомобила на годишна база.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg