EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Безхаберието на МРРБ и АПИ продължават

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Безхаберието на МРРБ и АПИ продължават

mail10:51 | 12.07.2023прегледи 728 коментарикоментари 0


Институт за пътна безопасност

Повече от месец новото правителство не предприема действия за обезопасяване на повредената пътна инфраструктура следствие от ПТП. На сайта на АПИ последните възлагания за поддръжка и ремонт на републиканската пътна мрежа са от април, май и юни месец 2022 г. Същите бяха публикувани отново след настояване на Института за пътна безопасност. Линк към заданията: https://api.bg/bg/zadaniya-za-vuzlagane-na-deynosti-po-trp.html

            Пътнотранспортните произшествия от началото на годината са нараснали с над 16 % по данни на МВР, като убитите към 10 юли са достигнали 250 души, което е с 15 души повече към същата дата на миналата година. Най-лошото е, че само през месец юни и първите десет дена на юли тази година наблюдаваме драстично увеличение на Тежките ПТП, при които се отчитат по няколко жертви само при настъпило едно ТПТП.

            Порочните политики на министър Шишков се продължават и от новия министър на регионалното развитие и благоустройството г-н Андрей Цеков. Институтът за пътна безопасност поиска по ЗДОИ да получи тримесечните отчети за дейността на АПИ за 2022 година, но по разпореждане на министър Цеков АПИ не ги предостави.

През 2022 година са изхарчени рекордните около три милиарда и двеста милиона лева, като резултата е извършен  основен ремонт на 7 км третокласен път и на един селскостопански надлез, въпреки че на населението бе обещано, че ще бъдат ремонтирани над 3200 км РПМ. Нещо повече бяха публикувани дори карти с пътищата, които ще бъдат ремонтирани. Линк към картите: https://api.bg/bg/programa-za-remonti-na-republikanskite-putishcha-za-2022-godina.html

             Точно преди една година Института за пътна безопасност алармира за двете свлачища на тунел „Железница“, за чието изграждане са похарчени над 270 милиона лева, но и към днешна дата съоръжението остава затворено, а новото ръководство на МРРБ и АПИ продължава с шишканиите на старото ръководство.

               Точно преди една година Институтът за пътна безопасност алармира за непочистената растителност по пътища, за неподмяната на знаци и мантинели, за което на книга се харчат милиони левове, но де факто се прилага изпитана корупционна схема, като се крият заданията на АПИ. По този начин обществения контрол върху извършените дейности по почистването на растителност, подмяна на знаци и мантинели става невъзможен, а броя на ТПТП се увеличава.

            Налице е пълна приемственост на новото ръководство на МРРБ на порочните практики на предишното ръководство. Министър Цеков отказва да предостави/публикува извършените ревизии на тол системата от предишните министри Шишков и Караджов.

            Желанието на правителството да намали пътнотранспортния травматизъм може да се осъществи единствено при допускане на извънсистемния граждански контрол върху дейността на отговорните институции. Към този момент поведението на министъра на регионалното развитие и на избрания от него управителен съвет на АПИ показва, че ще се следват политиките създаващи корупционни практики.

            Нарастващият пътнотранспортен травматизъм през последния месец и липсата на нови политики в сферата на транспортната ни система са предпоставка да направим обосновано заключение, че към края на 2023 година ще достигнем нивата от 2019 година при жертвите и ранените от ПТП, а вероятно ще ги надминем за съжаление.

Институтът за пътна безопасност настоява за незабавни действия за допускане на извънсистемния граждански контрол и прозрачност в управлението на пътната инфраструктура в България, както и публична отчетност на разходите в реално време по поддръжката на пътната инфраструктура.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1037