EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Безсънна нощ & Има споразумение с Гърция

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Безсънна нощ & Има споразумение с Гърция

mail11:10 | 13.07.2015прегледи 4807 коментарикоментари 0


/обновена/
Лидерите от еврозоната, които заседаваха цяла нощ на извънредна среща за Гърция, постигнаха споразумение, съобщиха официални представители, цитирани от Ройтерс.
"Споразумение" бе думата, която белгийският премиер Шарл Мишел написа в Туитър. Говорител на кипърското правителство пък съобщи в мрежата: "Изглежда имаме сделка".
Подобно изказване след 17-часови преговори направи в Туитър и люксембургският премиер Ксавие Бетел, цитиран от АФП. Гърция ще получи нов заем, решиха единодушно лидерите от еврозоната, съобщи и Доналд Туск. Уточнено бе, че страната ще получи "мостово финансиране" до сключването на споразумение за нов заем.

Гърция остава член на еврозоната и ще избегне окончателен банкрут, след като европейските лидери се съгласиха да опуснат 85 милиарда евро заем, 25 милиарда за спасяване на банките и още 35 милиарда инвестиции за стимулиране на икономиката на страната. В замяна премиерът Алексис Ципрас обеща до сряда да одобри спешни законодателни реформи, които са по тежки, от тези, на които гърците казаха „не“ на референдума.

Канцлерът на Германия Ангела Меркел заяви, че ще препоръча на Бундестага (долната камара на германския парламент) с пълната си убеденост да одобри стартирането на преговори за нова спасителна програма за Гърция. Доверието трябва да бъде възстановено. За тази цел гръцкият парламент ще трябва да предприеме необходимите законодателни промени до сряда (15-и юли), подчерта тя на пресконференция, минути след като лидерите на еврозоната успяха да постигнат единодушно споразумение за нова спасителна програма за Гърция.

Парламентът на Гърция трябва да одобри изцяло новите условия, преди и парламентът на Германия да се събере, за да одобри новото споразумение, посочи германският канцлер.

И Меркел потвърди, че Гърция ще трябва да създаде фонд за 50 млрд.евро, включващ предстоящите за приватизация държавни предприятия, като този т.нар. "приватизационен фонд" ще бъде под европейски надзор. Целата на фонда е да помогне за изплащане на гръцкия външен дълг.

Германският канцлер също така отбеляза, че Гърция ще се наложи да отправи официална молба и към МВФ за нова спасителна програма, след като настоящата програма на Фонда приключи през март 2016 година.

Меркел подчерта, че т.нар. "Тройка" (инспекторите от ЕК, ЕЦБ и МВФ) ще трябва да поднови нормалния си надзор в Атина на новата спасителна програма.

Еврогрупата е готова, при необходимост, да се съгласи на по-дълъг гратисен период и на по-дълг матуритет на гръцкия дълг, но след като бъде проведен първи успешен преглед по изпълнението на новата гръцка програма, заяви тя. В същото време канцлерът на Германия изключи възможността за номинално "подстригване" (опростяване) на дълга на Атина.

Според нея 12,5 млрд. евро от новата спасителна програма ще могат да бъдат използвани за инвестиции в страната, които да помогнат за икономическия растеж и още 12,5 млрд. евро, които ще бъдат използвани за намаляване на гръцката дългова тежест. И тя потвърди, че част от трета спасителна програма включва 25 млрд. евро, които ще бъдат предоставени за рекапитализация на гръцките банки.

Хронология на последните 24 часа

Цяла нощ и тази сутрин продължават преговорите на лидерите от еврозоната и гръцкия премиер Алексис Ципрас в Брюксел за условията на спасителна програма, която да избави от фалит гръцките банки и да запази стабилна общата европейска валута, съобщава БНР. Трудното начало бе поставено от списъка с незабавни реформи до два дни, които финансовите министри от Еврогрупата заложиха пред гръцкото правителство. С последната точка се предлагаше и вариант за петгодишно излизане на Гърция от еврозоната, ако не е съгласна с условията. Тази точка обаче е отпаднала от окончателния текст, защото сама по себе си противоречи на европейските договори.

Съобщено бе, че президентът на Франция Франсоа Оланд, германският канцлер Ангела Меркел и гръцкият премиер Алексис Ципрас са постигнали компромис по повечето изисквания, но остават две спорни теми. Едно от условията е Гърция да създаде фонд за държавни активи от приватизацията на стойност 50 милиарда евро, с който в бъдеще да се покрива част от нейния дълг. Атина е против това фондът да се управлява от независима компания в Люксембург, която да разпродава активите. Вторият спорен момент е настояването на Ципрас за по-слабо участие на Международния валутен фонд в бъдещата финансова програма за реформи.

Холандският премиер Марк Рюте е поискал СИРИЗА първо да гласува всички неприети закони от предишната финансова програма като доказателство, че този път обещанията ще се превърнат в действия.

Гръцкият вестник "Имерисия" отделя място на 12-те мерки, които европейските лидери са поискали премиерът Ципрас да внесе в парламента, и те да бъдат гласувани до сряда.
Става дума за мерки, отнасящи се до данъчната и осигурителната система и до приватизацията. "Прото тема" помества опровержение от Международния валутен фонд, в което категорично се отхвърля публикация на германския вестник "Билд", според която МВФ бил настоял в Гърция да бъде съставено правителство от технократи и през есента да бъдат свикани нови предсрочни избори. "Билд" твърди, че представител на Фонда казал пред вестника, че МВФ не вярвал, че СИРИЗА може да приложи реформите, които се искат от нея.

Развитието през последните дни 

Евентуална нова програма за оказване на помощ на Гърция се оценява между 82-86 млрд. евро в заключителен документ на Еврогрупата, предаден на държавните и правителствените ръководители, с копие от който се е сдобила АФП.

Еврогрупата приканва институциите (Европейската комисия, МВФ, ЕЦБ) да проучат възможностите за намаляване на сумата чрез данъчни мерки и приватизации, се изтъквало в документа.

Финансовите министри от еврозоната дадоха срок до сряда на Гърция да приеме новите законодателни промени, които са необходими за провеждането на реформите.

Това условие сега е необходимо, за да може да започнат нови преговори, съобщи електронно издание на френския вестник "Фигаро".

Законодателните промени, които трябва да бъдат приети до 15-ти юли, се отнасят за пазара на труда - за пенсионерите, за ДДС, данъците и приватизацията.

В Брюксел се проведе среща на правителствените ръководители от 19-те страни членки на Еврозоната. Преди това европейската среща на върха бе отменена, обяви председателят на Европейския съвет Доналд Туск, съобщавайки, че ще се състои друга среща на върха – само на държавите от еврозоната, за да бъде обсъдено евентуално финансово спасяване на Гърция при условие, че остане във валутния съюз.

Германският канцлер Ангела Меркел се обяви категорично против споразумение за гръцката криза на всяка цена.

"Еврогрупата изглежда не съветва ръководителите да започнат преговори за нов план от помощи за Гърция", каза при пристигането си в Брюксел Меркел и добави: Не желая споразумение на всяка цена.

"Не ми се вярва, че ще постигнем споразумение", каза още германският канцлер. Според Меркел ситуацията е "особено трудна" и остава да се види дали разговорите ще са успешни. Тя допълни, че тепърва предстоят трудни обсъждания и Германия няма да се съгласи с нова сделка на всяка цена.

При пристигането си гръцкият премиер Ципрас каза, че е "готов на честен компромис". "Дължим това на всички народи в Европа, които искат да видят Европа обединена, не разделена. Можем да постигнем споразумение тази вечер, ако всички участници в преговорите искат това", допълни Ципрас.

Председателят на Европейската комисия /ЕК/ Жан Клод Юнкер изрази надеждата, че ще се намери решение на гръцкия проблем.

"Ще работим до последната милисекунда за да намерим решение. Идваме с надеждата, че ще се намери решение", каза Юнкер при пристигането си за срещата на лидерите от еврозоната в Брюксел.

Много малко вероятно е министрите да успеят да постигнат съгласие на тяхното ниво по решението да се започнат преговори по същество за нов план за финансова помощ на Атина, каза по-рано през деня заместник-председателят на Европейската комисия Валдис Домбровскис.

Това означава, че въпросът за мандата за преговори ще бъде прехвърлен на срещата на върха на еврозоната, е заявил европейски източник, който смята това за добър знак.

Отменянето на срещата на върха на ЕС цели да се даде възможност за финализиране на преговорите и за дискусии в рамките на 19-те (страните от еврозоната), е посочил европейски дипломат, подкрепящ споразумение с Гърция.

Срещата на министрите в събота целеше да се подготви общ текст, който да послужи за изходна точка за преговори за нов план за подпомагане на Гърция, третия от 2010 г. в замяна на програмата за реформи, представена миналата седмица от правителството на Алексис Ципрас на кредиторите (ЕС и МВФ).

След девет часа безплодни дискусии министрите се разделиха и решиха да продължат работа в неделя.

По много точки ние министрите - помежду си и с Гърция, не бяхме съгласни, каза австрийският министър на финансите Ханс-Йорг Шелинг.

На този стадий условията не са достатъчни, за да се гарантира прилагането от гърците на бюджетни съкращения и реформи, които те обещават в замяна на нова помощ, оценявана на 74 милиарда евро за три години, смята финландският министър на финансите Александър Стуб, чиято страна има една от най-твърдите позиции спрямо Атина.

Днес не може да има споразумение относно новата помощ за Гърция по време на срещата на финансовите министри от еврозоната.

Това каза словашкият финансов министър Петер Казимир. Той призова властите в Атина "незабавно да започнат обещаните реформи".

"Днес не е възможно да се постигне споразумение", каза той преди началото на срещата на еврогрупата, която бе прекъсната късно снощи. "Единственото нещо, което може да направим е да направим препоръки към държавните ръководители. Това е всичко. Липсата на доверие е толкова голяма, че е невъзможно постигането на договор", подчерта още словашкият министър.

На въпроса какво трябва да направи гръцкото правителство за да бъде възстановено доверието той отговори накратко: Много бързо да извърши реформите. /БНР, БГНЕС и "Фигаро", АФП

Снимки: © European Union, 2015


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg