EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Безработицата: Разград, Търговище, Враца, Силистра

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Безработицата: Разград, Търговище, Враца, Силистра

mail11:05 | 27.01.2022прегледи 1047 коментарикоментари 0


С 1,8 процентни пункта е намаляла регистрираната безработица в област Разград за година, съобщават от Регионалната служба по заетостта. Оттам отчитат, че през декември 2021 година безработицата е достигнала рекордно ниско ниво от 7,9 процента.
В бюрата по труда през последния месец на миналата година са се регистрирали 4095 безработни, с 966 или 23,6 процента по-малко в сравнение с година по-рано.

Традиционно най-ниска продължава да е безработицата в община Разград - 3,9 на сто, а най-висока е в община Самуил - 25,7 процента.
През изминалия месец 290 безработни от областта са започнали работа, като от тях 49 на сто са устроени в реалната икономика. Най-много са наети в сферата на държавното управление и преработващата промишленост.

Схемата "Заетост за теб" е осигурила заетост на 1520 лица, като само през декември са сключени трудови договори с нови 48 безработни. Одобрените заявления по антикризисната мярка 60/40 от октомври до края на декември са 59, за изплащане на компенсации на 964 души.

В края на миналата година най-търсените професии от работодателите в областта са били машинен оператор, шивач, общ работник, личен асистент, сочат още данните на Регионалната служба по заетостта.

И в област Търговище 2021 година е приключила с рекордно ниско ниво на безработица. За декември равнището на регистрираната безработица е 7,4 процента, сочат данните от административната статистика на Агенцията по заетостта. Снижението на годишна база е с 2,6 процентни пункта, конкретизират от Регионалната служба по заетостта в Русе.

Регистрираните безработни в трите бюра по труда от областта (в Търговище, в Омуртаг и в Попово) през месеца са били 3686. На годишна база намалението е с 1304 човека.

Традиционно най-високо е равнището на безработицата в община Антоново - 20,2 на сто, а на последно място сред общо петте общини е Търговище с 4 процента.
За ползване на посредничеството и услугите на бюрата по труда през месеца са се регистрирали нови 454 безработни. Освен тях, други 27 от групите на търсещите работа заети, учащи и пенсионери, също са се регистрирали в териториалните поделения.

Броят на започналите работа регистрирани безработни е 197. От тях най-много са наети в сектора на държавното управление -32,6 на сто, търговията-16,7 процента, хотелиерство и ресторантьорство - 10,4 на сто. В реалната икономика са устроени 54,8 процента от започналите работа през последния месец на миналата година.

От институцията посочват още, че през декември общо 89 безработни от рисковите групи са били назначени на субсидирани работни места - 40 по програми и мерки за заетост и 49 по схеми на ОП "Развитие на човешките ресурси" (ОПРЧР). Схемата "Заетост за теб" по ОПРЧР, която стартира през юли 2020г. като антикризисна мярка, е осигурила заетост на 1041 човека. Само през ноември 2021 г. са сключени трудови договори с нови 48 безработни.

Равнището на безработица в област Враца обаче е 9, 34 на сто в края на декември 2021 година или два пъти по-високо от средното за страната 4, 79 на сто за същия период, съобщиха от дирекция "Бюро по труда" /ДБТ/ във Враца.

Повече от седем пъти е по-голяма безработицата в двете най-малки общини във Врачанско - Борован и Хайредин, а от три до пет пъти по-високо е равнището на безработни спрямо средното за страната в общините Бяла Слатина, Криводол, Мизия, Оряхово и Роман. В община Козлодуй нивото на безработица е 7,36 на сто, което е малко един път и половина повече от средното.

Единствено в община Враца равнището на безработица бележи спад от почти 1,5 процентни пункта и с 3,52 на сто е по-ниско от средното за страната. В тази община в последния месец на годината новорегистрираните на трудовата борса са почти 300, но с близо сто повече са започнали отново работа. Само 16 от направилите си регистрация в бюрото по труда във Враца през декември са посочили като причина да загубят работа си кризата с коронавируса, допълват от ДБТ.
-------------------

Равнището на безработицата в Силистренско през декември e 8.6 на сто, показва справка от Регионалната служба по заетостта в Русе.
Регистрираните безработни през месеца в бюрата по труда от област Силистра (Силистра, Дулово и Тутракан) са 3930 души - с 44 души повече от ноември. На годишна база има намаление с 642 души.Най-високо е равнището на безработицата в Кайнарджанската община - 28.2 на сто.

За ползване на посредничеството и услугите на бюрата по труда през месеца са се регистрирали нови 626 безработни.
През декември започналите работа регистрирани безработни са 462 души. В реалната икономика са устроени 51 на сто от започналите работа през месеца.

През месец декември на субсидирани работни места са били назначени общо 228 безработни от рисковите групи - 80 по програми и мерки за заетост и 148 по схеми на Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси" (ОПРЧР). Схемата "Заетост за теб" по ОПРЧР, която се осъществява от месец юли 2020 година като антикризисна мярка, е осигурила заетост на 1546 души, като през ноември са сключени трудови договори с нови 77 безработни.

 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg