EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Безработица от 10-12% е риск

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Безработица от 10-12% е риск

mail20:00 | 18.08.2009прегледи 671 коментарикоментари 0


Новото българско правителство ще използва финансови средства, отпуснати от ЕС, за да се опита, да ограничи безработицата в най-бедната държава членка на съюза, която в момента е над 10 процента, заяви министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов в интервю за Reuters.
"Ако безработицата прехвърли 10-12 процента, ситуацията ще стане опасна за цялата икономика", посочи Тотю Младенов.
Тази седмица трудовите власти в страната започнаха кампания за ограничаване на заетостта в "сивата икономика", отбеляза той.
България, чиято население е 7,6 милиона души, бе силно засегната от световния икономически спад и в началото на тази година навлезе в рецесия, след като отчиташе растеж в продължение на 12 години, отбелязва агенцията.
Много чуждестранни инвеститори напуснаха страната, а голям брой компании ограничават производството. В резултат на това безработицата в България достигна 7,6 процента през юли спрямо 6,3 на сто през септември и 5,9 процента преди година.
На парламентарните избори през юли българите, недоволни от икономическите проблеми и корупцията, осигуриха решителна победа на дясноцентристката партия ГЕРБ, изтъква агенцията.
Тотю Младенов уточни, че министерството на труда и социалната политика е ускорило усилията за получаване на около 1,2 млрд. лева (867,7 млн. д.) от социалния фонд на ЕС, обещани на страната до 2013 г. за борба с безработицата и облекчаване на бремето върху правителствения бюджет.
До юли предишното правителствено, оглавявано от Българската социалистическа партия (БСП), е използвало едва 15 млн. евро от средствата, обещани от ЕС, показват данни на министерството.
Младенов посочи, че правителството се надява до декември да започне да извършва плащания по системата на ЕС.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg