EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Безплатна платежна сметка за граждани от 1.09

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Безплатна платежна сметка за граждани от 1.09

mail07:05 | 25.08.2023прегледи 653 коментарикоментари 0


От 1 септември физическите лица ще могат да си откриват платежна сметка за основни операции, която ще се обслужва безплатно, когато по нея постъпват и се съхраняват средства от заплати, пенсии, помощи и обезщетения за социално осигуряване и социално подпомагане, стипендии за ученици, студенти и докторанти. Това съобщават от Министерството на финансите (МФ) във връзка с възможността гражданите да получават своите трудови възнаграждения по т. нар. "платежна сметка за основни операции".

От ведомството припомнят, че тази възможност е осигурена с промени в Закона за платежните услуги и платежните системи, гласувани с приемането на Закона за държавния бюджет за 2023 г.

Условие за използването на платежна сметка за основни операции е гражданите да нямат открита друга платежна сметка в банка, чрез която да може да използват тези услуги. Всеки гражданин ще има право само на една платежна сметка за основни операции. Чрез нея могат да се извършват услуги като внасяне на средства по сметката, теглене на пари в брой от гише или банкомат, както и други платежни операции на територията на страната в левове. Гражданите ще могат да теглят посочените средства от сметката за основни операции безплатно само на банкомати на обслужващата банка, обясняват от МФ.

От там припомнят, че с приемането от парламента на държавния бюджет за 2023 г. бяха направени изменения в Кодекса на труда и в Закона за ограничаване на плащанията в брой. С тях беше въведено задължението за всички работодатели със 100 или повече наети лица да изплащат трудовите им възнаграждения само чрез превод или внасяне по платежна сметка в посочена от работника или служителя банка в страната. От това изискване са изключени хората, които работят по трудов договор за краткотрайна сезонна селскостопанска работа.

От финансовото министерство съобщават още, че са подготвени промени в Закона за платежните услуги и платежните системи, които в момента са обявени са обществено обсъждане. С тях ще се прецизира прилагането на тази нова част от закона, "предвид постигане на заложените цели". Съгласно европейската директива за платежните сметки, платежната сметка за основни операции цели осигуряване на улеснен и по-безпрепятствен достъп до банково обслужване на по-уязвими потребители, се отбелязва в съобщението.

Тези законови изменения целят да допринесат за изсветляване на икономиката, а това създава предпоставки за по-добър икономически растеж, по-добро качество на труда и по-добър стандарт на живот, се аргументират от МФ.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4158