EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Безплатен интернет в Турция

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Безплатен интернет в Турция

mail11:05 | 17.07.2018прегледи 544 коментарикоментари 0


Абонатите на „Тюрк телеком“ в Турция – над 30 млн. души, ползват днес безплатен интернет, като бонус по случай втората годишнина от осуетения опит за преврат срещу президента Реджеп Ердоган, предаде БТА.

Годишнината от опита за преврат, за който Анкара обвинява мрежата на мюсюлманския проповедник Фетхуллах Гюлен, се отбелязва с прояви в цялата страна под наслов „15 юли - Ден на демокрацията и националното единство“.

Кулминацията е на първия мост над Босфора, който след пуча бе наречен „Мост на мъчениците от 15 юли“ в памет на 250-те убити при метежа преди две години. На моста е издигнат Паметник на мъчениците. Сред загиналите бе и съветникът на Ердоган Олчок Ерол, чийто син също изгуби живота си по време на събитията.

За днес е предвидено шествие, в което ще участва президентът Ердоган, който преди седмица започна нов мандат с увеличени правомощия. Шествието ще посети паметника, където Ердоган ще произнесе реч. В близост се изгражда Музей на мъчениците на площ от 1500 кв.м., като президентът ще открие част от музейната експозиция.

В навечерието на годишнината общината на Юскюдар на азиатския бряг на Истанбул организира молебен с вечеря за 1300 души, роднини и близки на загинали при пуча и войници.

В нощта на 15 юли 2016 г. танкове на метежниците блокираха първия мост на Босфора, избухнаха сблъсъци с противници на преврата, мнозина загубиха живота си, а още повече бяха ранени. По време на събитията изтребители Ф-16 бомбардираха сградата на парламента в Анкара и бе извършен опит да се убие президентът Ердоган, който по това време бе на почивка със семейството си в Мармарис.

Десетки военни бяха осъдени за участие в пуча и се намират в затвора. На много от тях са издадени доживотни присъди.

Основното ядро на пучистите се състои от офицери от Военновъздушните сили, които се смятат за сподвижници на Фетхуллах Гюлен. Голяма част от военните обаче не се включиха в пуча и де факто съдействаха за неговото осуетяване.

След преврата мрежата на Гюлен бе обявена за терористична организация, наричана ФЕТО (Фетхуллахистка терористична организация). Нейният лидер, който живее в САЩ, е съден задочно в Турция.

Анкара полага усилия за екстрадиция на Гюлен от US властите, но до този момент те са безрезултатни. Тези дни американска делегация пристигна в Турция за разговори, които се очаква да засегнат и този проблем. 

Десетки хиляди хора бяха уволнени заради подозрения, че са свързани с ФЕТО, а за над 180 хиляди души има издадена забрана да напускат страната.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg