EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Безлихвен заем за Перник = 2,2 млн. лв.

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Безлихвен заем за Перник = 2,2 млн. лв.

mail10:40 | 18.12.2014прегледи 1182 коментарикоментари 0


Със заповед на министъра на финансите Владислав Горанов се извърши промяна в размера на бюджетните взаимоотношения на община Перник с централния бюджет за 2014 г. и се предостави временен безлихвен заем в размер на 2 200 000 лева, съобщи Министерството на финансите.

Средствата се предоставят за преодоляване на проблеми с просрочени плащания и дефицит по бюджета на общината от минали периоди, поради пропуски във финансовото управление. С допълнителния ресурс се цели възстановяване на разходите на общината към доставчици на значими за населението на общината дейности, при изисквания за подобряване на системите за финансово управление и контрол върху разходите.

Финансовият ресурс се отпуска на основание разпоредбите на чл. 52, ал. 1, т. 2 и чл. 103, ал. 1 от Закона за публичните финанси (ЗПФ), във връзка с писмо от кмета на общината Иван Иванов и представен протокол от заседание на пернишкия общински съвет за даване на съгласие за поемане на общински дълг - безлихвен заем от централния бюджет. Средствата се отпускат със срок за възстановяване до 15 декември 2015 година.

По-рано на заседание на Министерски съвет бе обсъдена ситуацията с финансовото състояние на общината. Пресслужбата на МС публикува стенограма на разговора:

БОЙКО БОРИСОВ: Какво е положението с Перник?
ИВАН ИВАНОВ: Лошо.
Аз искам да ви запозная с финансовото състояние на Перник – никак не е добро. Общите задължения са 16 408 084 лв. без лихвите. В същия момент към НАП има 3 671 196 лв. запорирани са сметки. За сумата от 6 209 000 имаме задължения, при които са извадени изпълнителни листа и сключени споразумения за плащане. Не се разплащат старите задължения поради невъзможност, а в същото време приходната част е малка – среднодневно около 20-25 хиляди на ден, които не стигат за нищо. Под въпрос са заплатите на второстепенните разпоредители, които се формират от собствените приходи.
С две думи, никак не е добро положението, основно с почистващите фирми, които са за сметосъбиране и сметоизвозване. Вчера отказаха да чистят, тъй като не им е плащано. Задълженията към старата фирма са към 3,5 милиона лева. Новата фирма, която чисти, също не е получавала нищо. Там вече се натрупаха към 1 200 000 лв.
С тези няколко думи ви казвам, че положението не е добро.
БОЙКО БОРИСОВ: Какво предлагате?
ИВАН ИВАНОВ: Предлагам да помогнете колкото е възможно, господин Борисов, и оттук нататък стягам силно финансовата дисциплина, и да работим в тази посока – колкото изкараме, толкова да харчим.
БОЙКО БОРИСОВ: Вицепремиер Калфин.
ИВАЙЛО КАЛФИН: Благодаря, господин премиер.
Само искам да уточня две неща. Пожелавам успех и успешна работа на господин кмета. За 2007-ма минусът в община Перник е бил също 12 милиона, доколкото разбирам, и в момента нетният минус. Това е един проблем, който тече през годините и който и да дойде за кмет, му виси на главата.
Благодаря Ви.
БОЙКО БОРИСОВ: Горанов.
ВЛАДИСЛАВ ГОРАНОВ: Моят въпрос към кмета, въпреки че разсъжденията му са правилни от гледна точка на това, което му предстои в общината, е: казахте, че не сте разплатили на фирмите за почистване. Доколкото ми е известно, Законът за местните данъци и такси предполага съставянето на план-сметка и тези средства са строго целеви и не могат да бъдат пренасочвани за нещо друго. След като не сте разплатили на почистващите фирми, къде са парите, събрани от такса смет на гражданите на Перник? Не са събрани, или са изхарчени за нещо друго, защото и двете неща не са добра практика. Едното си е хипотеза на Наказателния кодекс – нецелево разходвани средства, а другото е голям проблем на местните органи по приходите, който трябва да си решавате.
БОЙКО БОРИСОВ: И това е така, и в същото време не можем да оставим града да затъне в боклук и да гледаме отстрани как се развива една криза. Затова моето предложение е: седнете днес, след като приключиш в парламента. Направи си така сметката, че следобед да отидете до Перник. Далеч съм от мисълта аз да съм човекът, който да търси отговорност на един или друг кмет, избирателите на избори решават кой да бъде кмет, така че аз се придържам към това правило.
Разбира се, не може да разчитате, че ще ви дадем безвъзмездни пари, защото това означава всяка една община да иска след това по същия начин. Мисля, че безлихвен кредит е единственото правилно решение, за да заработи градът, да ви се даде шанс във времето. Оправете си дефицитите, разплатете се и оттук нататък колкото събирате – толкова ще харчите. Това е положението, за да излезем от ситуацията, която е към момента.
Какво ще кажете, министър Калфин?
ИВАЙЛО КАЛФИН: Съгласен съм. Просто един дефицит от милиони се точи с години. И най-добрият кмет трудно ще се справи без помощ.
БОЙКО БОРИСОВ: Както виждаш, не коментирам кметовете. Въпросът е, че ситуацията е бедствена, гледам какво показват по новините. Това никак не е добре.
ВЛАДИСЛАВ ГОРАНОВ: Тук пак не си говорим нещата с истинските имена. Кое е докарало държавата до състоянието в което е в момента? Не знам кой е виновен и не търся вина, но няма аргументи нещо преди седем-осем години да е било така и след седем-осем години добро управление да си е пак така и изводът да бъде, че всичко е наред. Не се управлява така нито община, нито държава.
Вие не коментирайте, знаем, че сме партньори с колегите от АБВ, но не се прави така.
БОЙКО БОРИСОВ: Дончев.
ТОМИСЛАВ ДОНЧЕВ: Отвъд политическите емоции тук има изцяло системен проблем. Това означава, че разходите на общината системно в годините са повече, отколкото им позволява приходната база. Или че не може да реализира толкова приходи, колкото съответстват на нуждите, което е повод да се реорганизира изцяло системата за местни данъци и такси. Едната или другата хипотеза. Помислете в тая посока. Ако ви е необходима някаква помощ или съдействие, може да ви бъде оказано.
БОЙКО БОРИСОВ: Колеги, мисля, че ако с това предложение може да излезем от кризата, се приема (то не че е решение на Министерски съвет, просто като подкрепа от вас), би било добре.
Следобед с финансовият министър, ако трябва, седнете, изчакай го, отидете в Перник или тук, направете документите, да ви се даде един безлихвен кредит, утре-вдруги ден да се разплатите с хората и оттам нататък – строга финансова дисциплина. Ако искате, Дянков мога да го поканя от руския университет да дойде да ви каже как се прави, защото той в тази сфера е ненадминат. Така че се стягайте. Добрият кмет не е този, който харчи най-много, а този, който може да си направи най-добрата сметка.
Действайте.


 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 990