EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Без „данък лукс”, но с „данък колиба”

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Без „данък лукс”, но с „данък колиба”

mail15:00 | 30.11.2010прегледи 481 коментарикоментари 0


Депутатите от Комисията по бюджет и финанси в Народното събрание приеха на второ четене изменения в Закона за местни данъци и такси, сред които е и тази - имоти с данъчна оценка под 1680 лв. да подлежат на облагане с данък „сгради”. В период на криза отпадането на необлагаемия минимум според депутатите би било от полза за редица малки общини.
„Досега винаги, когато се е правило подобно предложение за облагане на тези имоти, администрацията е възразявала, че разходите по събирането на данъка от тези имоти – изпращането на съобщенията и въобще по обслужването, са значително по-големи от приходите, които евентуално ще се съберат”, коментира депутатът от Коалиция за България Румен Овчаров, цитиран от агенция Фокус. По думите на народния представител облагането на сградите с данъчна оценка под 1680 лв. е чисто формално, което по същество не носи „никакви плюсове, освен допълнително напрежение за гражданите и за жителите”.
Според Овчаров трябва да се даде възможност на общините да избират дали да прилагат данъка или не. Това предложение обаче е било отхвърлено.
Предложението за допълнително данъчно облагане на определен тип имоти се обсъжда като част от антикризисните мерки от началото на годината. Идеята по- високи данъци да плащат собствениците на по- скъпи имоти остана нереализирана и т.нар. „данък лукс” няма да бъде част от промените на Закона за местни данъци и такси.
Като мотивите бяха, че фискалният ефект от т. нар. „данък лукс” ще бъде изключително малък.
Допълнителни приходите от „данък колиба” също едва ли ще надхвърлят няколко десетки хиляди лева, според изчисления на депутатите от Комисията по бюджет и финанси.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4159