EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Без пушене. Ще фалират ли ресторанти?

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Без пушене. Ще фалират ли ресторанти?

mail10:00 | 02.06.2012прегледи 3470 коментарикоментари 0


Мира Лазарова
До март 2013 година ще фалират 20% от ресторантите, кафенета и казината в България, при пълна забрана на тютюнопушенето на затворени места, прогнозира Благой Рагин, председател на Българската ресторантьорска и хотелиерска асоциация (БРХА). Забраната е вече в сила от полунощ на 1 юни 2012 г. Години продължи борбата на асоциацията и нейни членове да бъде спряна забраната, но те загубиха битката, призна самият Рагин.
Заведенията в София за пълната забрана
Мирана Фирова, управител на ресторант „Крим” обясни за EconomyNews.bg, че не очаква намаляване на клиентите в известния софийски клуб. В никакъв случай няма да има и съкращаване на персонал, тъй като и преди забраната ресторантът е посещаван предимно от непушачи. Нямало загуби и във връзка с обособяването на места за пушачи преди година. Мила Живкова, маркетинг директор във веригата от ежедневни ресторанти в България и Барселона „Happy” отказа да коментира дали компанията подкрепя или не забраната, като добави, че не очакват намаление на оборотите във веригата.
Във Вино бар Троваторе, малко софийско заведение, не се пуши от 1 януари 2010 г., като решението е взето съвместно с постоянните клиенти на бара след открита дискусия във Facebook. Собственикът Светлин Сапунджиев споделя, че няма проблем с пушачите, тъй като те излизат и пушат навън и не е имало случай, в който да откажат да направят това. По думите му, в малките заведения забраната няма да окаже влияние. В големите заведения и дискотеки обаче постоянното излизане и влизане, струпването на много хоро и шумът от разговорите им, най-вероятно ще предизвикат недоволство на живеещите в близост до заведението.
Ще се окаже ли пълната забрана за пушене икономически фактор за масови фалите на ресторанти? Как ще се отрази този факт върху развитието на хотелиерството и ресторантьорството, е трудно да се каже в момента. Необходимо е да минат най-малко две тримесечия, за да се очертае и конкретната тенденция, коментират експерти.
Асоциацията описва обаче мрачна картина за българските ресторанти:
-228 млн.лв. годишна загуба
-закриване на 18 000 работни места
-2 млн.лв. по-малко приходи в НАП месечно
-5 млн. лв. по-малко ДДС месечно
Според ресторантьорите 30% по-ниски са оборотите на заведения, след обособяването на зали за пушачи и непушачи. Частта за непушачи е пълна една на 10%, а в другата няма място.
Как се развива този бранш през годините? Според изцяло обобщените данни на НСИ през 2010 година /все още няма пълна статистика за 2011 година/ в сектор „Хотелиерство и ресторантьорство” са работили 26 хиляди обекта, с годишен оборот от 2.8 млрд.лв., където са заети 138 хиляди души. В таблиците може да се видят още данни и за други години. Те показват плавно развитие на сектора както като обороти, така и като откриване на нови работни места.

                       Икономическите дейности в сектор  "Хотелиерство и ресторантьорство"
Ако се сбъднат прогнозите на асоциацията, то загубите на сектора ще бъдат малко под 10% като приходи и 6% като закрити работни места. Но може и страховете да се окажат напразни и българите да продължават да посещават заведенията.
Според неправителствените организации в основата на съпротивата е тютюневата индустрия, която се крие зад гърба на хотелиери и ресторантьори, и оказва съпротива срещу законодателните опити да се ограничи тютюнопушенето, но предпочита действията й да не излизат на светло.

                Икономическите дейности в сектор "Хотелиерство и ресторантьорство" /в левове/

Ето какво се случва във Франция. Страната забрани пушенето на обществени места, включително в офиси и училища през 2007 г., а от 2008 г. забраната бе разширена и обхвана ресторанти, кафенета и клубове.
През първата година оборотът на баровете, ресторантите и кафенетата е спаднал средно с 1,5%. За отказ от посещение на барове и ресторанти от французите, които пушат, не може да се говори. 31% са заявили непосредствено след влизането в сила на забраната, че ще ходят на ресторант по-рядко, а 42% са били с намерението да намалят честотата на посещенията си в барове. Година след въвеждане на забраната браншът определя последствията във финансово отношение като „нулеви”.
Проучване на френското Министерство на здравеопазването показва още, че 67% от пушачите са били позитивно настроени към прилагане на мярката, още преди влизането й в сила. След въвеждането й процентът е 83%. Малко по-различно е положението при баровете. Там забраната за тютюнопушене се ползва с подкрепата на 61% от пушачите (46% са били те преди въвеждането на мярката). През първите три месеца от въвеждането на забраната са регистрирани 188 нарушения в Париж и 373 в провинцията.
И още един пример, който е оптимистичен. Забраната за пушене в Ню Йорк е била приветствана от нюйоркчани, като един от всеки пети е заявил, че ще ходи по-често на ресторант. По данни на The Office of Tobacco Control 35% от анкетираните са признали, че не са се хранели на задимени места. Едва 7% са били категорични, че няма да отидат на места, където не се пуши.

 

 

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg