EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Без прояви на закрито

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Без прояви на закрито

mail08:35 | 10.03.2020прегледи 9590 коментарикоментари 0


Събирания на хора на закрито - в театри, кина, зали ще са забранени заради коронавируса. Това реши правителството на извънредно заседание, на което беше взет пакет от мерки.

Първата е въвеждането на специален режим на работа в болниците, където има установен коронавирус.

Следващата мярка е забрана за износа на маски, защитни облекла заради коронавируса. Освен това МВР и ДАНС ще следят за спекула с тези стоки, сили за спекула и възникване на спекула. Да не отиват да изкупуват и след това да препродават, предупреди Борисов.

Следващата мярка е отмяна на културни и обществени събития. Министърът на културата Боил Банов поиска това да важи за цялата страната. "Не искаме да създаваме паника, но все пак 400-500 души в затворени помещения за 2-3 часа рискът е голям", каза министърът. По предложение на Националния оперативен щаб спорните мероприятия ще се играят без публика.

Даде се препоръка и да се затворят градовете с коронавирус, но Борисов бе против. "Всичките ви ресурси да убедите хората само при краен случай. Ако излязат и я разнесат, това ще спомогне епидемията да се развие в други градове. Това е крайна мярка, в много държави се въведе, но ще създадем и паника и не е добро. С метода на убеждението. Използвайте целия си ресурс", каза още той.

Правителството даде разрешение да се подпише договор с Турция, за доставката на 50 хил. маски и 100 хил. облекла.

В 14 ч. Борисов е извикал представители на големите компании, които се занимават с производство на медицински материали. И обясни, че можем сами да си произведем 3 милиона маски.

Борисов нареди на здравния министър Кирил Ананиев лично да отиде в Габрово и Плевен да провери на място ситуацията.

Мистърът на здравеопазването ще издаде заповед за обявяване на специален режим на действие на болниците с пациенти - карантина в отделенията, в които са пациентите с коронавирус, и да се поемат само случаите със спешни сърдечно-съдови заболявания, инсулти и спешна хирургична помощ. Останалите пациенти да не се допускат в болниците. Министърът на здравеопазването да предаде на болниците и на всички директори на болниците последните ъпдейти от китайска страна за лечението и диагностиката на коронавирус инфекцията. Създадена е анкета, която ще попълват всички пациенти.

Медицинските директори и областните оперативни щабове в срок до 12 часа трябва да посочат какви са резервите им с легла на всяко регионално ниво.

Министерството на финансите ще разпише разписани ясни правила за какво ще бъдат изразходвани отпуснатите средства и кой ще ги разходва. За засегнатите региони в страната ген. Мутафчийски предложи да бъдат забранени учебните занятия и предвидените форми на извънкласно обучение. В болничен заради карантина са били 254 души. Постоянно наблюдаваме всички болнични листове ежедневно. До края на деня ще имаме информация за последните три дни", отчете социалният министър Деница Сачева. Тя препоръча на хората, които нямат неотложна нужда от административни услуги на НОИ, да избягват това.

Трябва да дадем личен пример Трябва да дадем личен пример и всеки от нас от днес нататък трябва да покаже как се спазват мерките за коронавируса, каза Борисов. И забрани на министрите му да си ходят в министерствата, за да са му на разположение по всяко време.

Сега банкетите за 8 март какво са, като почнат да танцуват, надали от 2 метра ще танцуват. Затова ги умоляваме. Снощи 1 часа като минах цяла София беше все едно ден. Групи, групи, нали и вие сте ги видели. И не бяха разтревожени хората, бяха весели. От друга страна по-добре да са весели, да са жизнени, отколкото да са паникьосани. Да ги окуражим и да продължат така, каза Борисов.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg