EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Без петролни сондажи край Португалия

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Без петролни сондажи край Португалия

mail18:05 | 01.11.2018прегледи 558 коментарикоментари 0


Португалската петролна компания Галп (Galp) и италианският й партньор ЕНИ (ENI) обявиха, че се отказват от спорен проект за петролни сондажи в морето край португалския бряг, предаде Франс прес. Концесията за проучвателни дейности изтича през януари.

В комюнике на Галп е посочено, че двете компании се отказват от проекта в басейна на Алентежу, тъй като съществуващите условия са направили невъзможно продължаването на дейностите.

Проектът за петролни сондажи на петдесетина километра от градчето Алжезур, сгушено в природния парк, предизвика силна съпротива сред природозащитните организации още от началото му през 2007 година.

Асоциациите организираха през лятото различни акции по плажовете, за да предупредят за екологичната заплаха от тези дейности. През август тези организации, подкрепени от общините в региона, издействаха съдебна заповед за спиране на подготвителните дейности за сондажа.

След много години инвестиции в зелена енергия, Португалия е на седмо място в ЕС по дял на чисти енергии в общото потребление на енергия (близо 25 на сто). Страната си е поставила за цел да достигне нулеви въглеродни емисии до 2050 година.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg