EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Без кадмий в бижутата

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Без кадмий в бижутата

mail17:55 | 20.05.2011прегледи 878 коментарикоментари 0


От декември 2011 г. в Европейския съюз ще бъде забранено използването на кадмий в бижутата, пластмасите и прътите за запояване, това съобщи Европейската комисия. Високо съдържание на това вредно вещество беше открито в някои бижутерийни изделия, най-вече внесени имитации на бижута. Потребителите, включително и деца, са били изложени на риск от допир или поглъщане на кадмий. Новото законодателство забранява използването на кадмий във всички видове бижутерийни продукти с изключение на антиките.
Забраната обхваща също използването на веществото във всички пластмаси и пръти за запояване, използвани за спояване на разнородни материали, защото ако бъдат вдишани, изпаренията при тези операции са изключително опасни. Заместник-председателят на Европейската комисия Антонио Таяни, който отговаря за промишлеността и предприемачеството, заяви, цитиран в съобщеното на ЕК: "Това е добра новина за потребителите, както и за промишлеността, тъй като тя вече е разработила заместители на въпросното вещество. Още веднъж се потвърждава и важната роля на REACH (Registration, Evaluation, Authorisation and Restriction of Chemical substance - Регистрацията, оценката, разрешаването и ограничаването на химични вещества)". Комисарят по въпросите на околната среда Янез Поточник
заяви: "Забраната за използване на кадмий в бижутата ще защити потребителите и най-вече децата. Това е добре и за околната среда, тъй като наличието на пластмаси без кадмий означава и по-малко замърсяване. Тази мярка стимулира рециклирането на отпадъците от поливинилхлорид (PVC), а това е значителна стъпка в усилията за пестеливо изразходване на ресурсите". Забраната гарантира на потребителите в ЕС по-добра защита срещу кадмия и ще намали замърсяването на околната среда с него.
Тя ще бъде приета под формата на изменение в рамките на REACH. С новото законодателство се забранява използването на кадмий във всички пластмасови продукти, като същевременно се насърчава усвояването на рециклирани PVC отпадъци в редица строителни материали. Тъй като PVC е ценен материал, който може да бъде  рециклиран многократно, новото законодателство позволява рециклираният PVC с ниско съдържание на кадмий да се използва повторно в ограничен брой строителни материали, без това да представлява опасност за хората или околната среда. Изработените от рециклиран PVC строителни материали ще бъдат обозначени със  специално лого, за да може купувачите да бъдат напълно информирани.
Кадмий се съдържа и в прътите за запояване, които се употребяват за спояване на разнородни материали. Той се използва и за специални цели, например при любителското моделиране на влакови парни локомотиви. В случай че се вдишат, изпаренията, които се освобождават при процеса на спояване, са изключително опасни. Употребата на подобни материали за запояване ще бъде забранена, освен в случаите на много специфични професионални приложения, се допълва в съобщението на ЕК. /

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg