EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Без банкови такси, ако има пос терминал

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Без банкови такси, ако има пос терминал

mail17:55 | 09.02.2011прегледи 3834 коментарикоментари 0


Милена Шиякова

Звучи като виц, но такава е реалността – за банков превод от 3 лв., таксата, която се взема банката за услугата да е двойна. Има ли вариант за промяна в тези трансакции?
Гражданите и фирмите ще могат да плащат без банкова такса или комисиона своите данъци и други суми към бюджетните предприятия, ако това става чрез ПОС терминал на съответната бюджетна организация. Това е най-важната част от приетия на второ четене Закон за ограничаване на плащанията в брой, каза в кулоарите на парламента днес председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова. Всички плащания към държавни учреждения (данък сгради, такса смет, таксите за издаване на паспорт и др. ) ще могат да се извършват и през ПОС терминал. По този начин гражданите и фирмите няма да плащат такси и комисионни за банков превод.всички министерства, териториалните им структури и общините ще са длъжни да осигурят устройства за плащания с банкова карта. Това е жест от страна на правителството към тези, които си плащат данъците,

Държавата ще покрива разходите по транзакциите

ПОС терминалите ще бъдат предоставени и инсталирани в държавните институции за сметка на търговските банки. Всяка една банка, която иска да обслужва дадено ведомство, ще бъде задължена да предостави такава услуга. Разходите по транзакциите ще се покриват от държавата като условията ще са еднакви за всички банки, увери заместник-министърът на финансите Владислав Горанов. Изчисленията на финансовото ведомство показват, че плащането през ПОС терминал излиза много по-евтино, отколкото през банков клон или чрез каса. Това предложение е сериозна крачка напред, коментира председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова. Надявам се занапред да се стимулира и електронното разплащане през интернет, така че хората да могат да си плащат данъците направо от вкъщи, допълни тя. Очаква се първите разплащания чрез ПОС терминали да бъдат факт до края на тази данъчно-осигурителна година.

Колко печелят банките от такси и комисионни?

Банковата такса оскъпява услугата допълнително с по 2-3 лв. на превод, коментира зам. председателят на БСК Камен Колев. Оскъпяването на услугите е единият от мотивите, подтикнали БСК да направи предложение за промяна. От комисиони и такси за десетте месеца на миналата година банките са спечелили 840 млн. лв., сочи статистиката на БНБ. Анализът показва, че банките са спечелили от такси и комисионни повече, отколкото от лихви. В момента е налице един порок. Когато се прави конкурс за обслужваща банка, обикновено държавните и общинските институции се интересуват само от това те нищо да не плащат. Въобще не вземат предвид каква ще е стойността на услугата за гражданите, допълва Колев. Той посочва и друга тежест за бизнеса - месечно всяка фирма прави редица преводи за данъци и осигуровки, като всяко платежно си носи банковата такса. Ние искаме всички тези суми, които се плащат ежемесечно, да се плащат на една сметка и оттам да се разпределят. С едно платежно да се плащат например 2000 лв. и от тях впоследствие да се разпределят 1000 лв. за пенсии, 300 лв. за здраве и т.н.
Повече приходи от такси, отколкото от лихви
Данните на БНБ сочат, че делът на нетните приходи на банките от такси и комисионни спрямо финансовите и оперативните приходи и разходи на банките е най-голям при БНП Париба, Инвестбанк, International Asset Bank и Сибанк. Българо Американска Кредитна Банка разчита в най-малка степен на приходите от такси. Средно за банковата система приходите от такси и комисионни съставят 19.4% от приходите от текуща дейност. Докладът на БНБ „Банките в България юли – септември 2010 година” отчита общият размер на приходите от такси и комисиони, който възлиза на 621 млн. лв.
Какво мислят потребителите
Новните резултати от MasterIndex България 2010 показват, че българските картодържатели стават все по-активни потребители на безналични плащания – те твърдят, че притежават повече карти и ги използват по-често в сравнение с последните няколко години. Освен това, те имат положителни асоциации за разплащателните карти – за 1/5 от картодържателите първата асоциация за разплащателна карта е „пари, кеш”, а 19% я асоциират с широк набор от удобства. Според резултатите от MasterIndex България 2010, на въпроса къде биха искали да имат възможност да плащат с карта, но няма ПОС устройства, 29% от картодържателите заявяват, че биха искали да използват разплащателни карти в държавни и общински учреждения, за да плащат своите данъци и такси, а други 28% посочват здравните заведения и институции. От друга страна, 28% от картодържателите никога не са се замисляли за местата, където няма ПОС терминали, но където биха искали да използват разплащателни карти.


 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4161