EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Бежанската вълна, Юнкер & коментари

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Бежанската вълна, Юнкер & коментари

mail13:08 | 24.08.2015прегледи 2037 коментарикоментари 0


Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер отхвърли призивите за нова среща на върха на ЕС, на която да се обсъди въпросът с увеличаващия се наплив от имигранти, като заяви, че страните членки трябва да престанат да се бавят, а да приложат съществуващите споразумения по въпроса.

Коментарът на Юнкер за френски и германски медии, цитирани от агенция Ройтерс, идва часове преди срещата на германския канцлер Ангела Меркел и френският президент Франсоа Оланд в Берлин, чиято тема е именно притокът на имигранти в Европа.

"Не се нуждаем от нова среща на върха. Страните членки трябва да приемат европейските мерки и да ги приложат на своя територия", заяви той като допълни, че ЕС трябва да състави единен списък със "сигурни страни" , имигранти от които ще бъдат връщани.

Юнкер също така отново изрази критики към европейските правителства, които не взеха имигранти от Италия и Гърция, където десетки хиляди души пристигнаха в гумени лодки през последните месеци, за да избягат от войните в своите страни.

Задълбочаването на кризата на имиграцията заплашва да изтръгне душата на Европейския съюз, смята италианският министър на външните работи Паоло Джентилони, като изразява тревога от възможността за отмяна на шенгенските споразумения.

Драматични сцени като тези в петък и събота на границата между Гърция и Македония са истинска заплаха за свободното движение на хора през блока, казва Джентилони в интервю, публикувано във в. „Месаджеро”, като посочва и операцията по спасяване на близо 3000 мигранти в Средиземно море.

Има опасност Европа да покаже най-лошото от себе си по отношение на имиграцията: егоизъм, вземане на рисковани решения и спорове между държавите членки, предупреждава той. Европа или ще преоткрие душата си или наистина ще я загуби, подчертава Джентилони и приканва европейските партньори да се заемат с изработване на общо решение за кризата.

Алтернативата, убеден е той, е провал на шенгенските споразумения, позволяващи свободно движение в голяма част от континентална Европа.

В опасност е един от основните стълбове на Европейския съюз: свободното движение на хора. Откъм Сицилия до остров Кос, от Македония до Унгария и Кале напрежението расте и може да постави под въпрос Шенген, казва италианският външен министър и задава въпроса: Можем ли да си представим Съюза без Шенген? Връщане към старите граници?

Имигрантите не пристигат в Гърция, Италия или Унгария. Те пристигат в Европа. Ето защо според него регламентът за прием трябва да бъде „европеизиран”.

Заедно с Гърция, Италия е най-изложена на масирания приток на мигранти. От началото на годината повече от 104 000 мигранти от Африка, Близкия Изток и Южна Азия са достигнали до пристанищата на Южна Италия, след като им е оказана помощ в Средиземно море.

Европейската комисия трябва да инвестира над 10 млрд. евро в изграждането на центрове за бежанци в страните в периферията на ЕС. Това заявява пред в. „Билд” германският министър на икономическото сътрудничество и развитие Герд Мюлер, цитиран от ДПА.

„Протакането от ЕС е нетърпимо”, казва Мюлер за днешния брой на вестника. „Използването на средствата сега трябва да бъде съсредоточено върху професионална подготовка, обучение, младежите и създаването на работни места в държавите с криза”, допълва той.

Според германския министър Европейската комисия трябва да осигури на страните членки общи стандарти за справяне с бежанците, повечето от които искат да се настанят в северноевропейските държави с щедри системи за социално подпомагане. „В Германия имаме отговорни и хуманни стандарти за убежище, медицински грижи, социални помощи и други. Много страни в ЕС имат по-ниски стандарти”, посочва Мюлер.

Германия очаква тази година 800 000 имигранти, търсещи убежище, което е повече от всяка друга държава.

По думите на министъра страната му би следвало да очаква тенденцията да продължи, тъй като все повече хора бягат от войната и бедността в Близкия изток и Африка.

„Не се очаква притокът на бежанци да се забави”, твърди Мюлер. „Още много хора ще се отправят към Европа. Не е ясно колко дълго Германия ще може да издържи”, предупреждава той.


Източник: БГНЕС, БТА
 


Тагове: бежанци, Юнкер, ЕС
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg