EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Бедствията правят света крехък

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Бедствията правят света крехък

mail16:10 | 18.10.2011прегледи 1024 коментарикоментари 0


Повишеният брой на бедствията показва, че светът е все по-крехък. Това заяви еврокомисарят по международното сътрудничество, хуманитарната помощ и реакцията при кризи Кристалина Георгиева при откриването на форум на 350 международни експерти в областта на природните бедствия в Брюксел. Тя открои необходимостта от застраховането за съществуващи и непредвидени рискове, като даде примери, които показват, че сключването на застраховки с посредничеството на правителствата намалява до 40 % тежестта на щетите от бедствията. Георгиева отбеляза, че в САЩ от десетилетията застраховките срещу рисково поведение са задължителни и предложи проучване на прилагането на този опит в Европа. Реалността показва, че честотата и силата на природните бедствия се увеличават през последните десетилетия, посочи комисарят. Тя уточни, че през 1975 г. са били регистрирани 78 бедствия, докато през миналата година те са били 385. От началото на тази година вече наблюдавахме мега-бедствия - наводненията в Австралия и Тайланд, земетресението в Крайстчърч, глада и сушата в Африканския рог, както и труса, вълните цунами и ядрената авария в Япония, отбеляза Георгиева.
Тя посочи, че до 1988 г. никога не е било регистрирано бедствие, заради което застрахователите да трябва да изплатят над един милиард долара. Оттогава насам сме видели над 20 подобни събития, добави Георгиева. По нейните думи събитията в Япония от тази година са довели до смъртта на около 20 000 души и са нанесли щети за 220 милиарда евро - на колкото се оценява икономиката на осем държави от ЕС. Тя уточни, че това са най-големите икономически загуби от природно бедствие досега изобщо.
От 1999 г. до 2009 г. общо 80 000 граждани на ЕС загинаха при природни бедствия, което нанесе щети на европейската икономика за 100 милиарда евро, добави комисарят. Комисарят предложи изготвянето на карта на рисковете от природни стихии, както и промени в продуктите, предлагани от застрахователните и презастрахователните дружества. Георгиева допълни, че политиката не би могла да предотврати случването на стихиите, макар да има какво да се направи по въпроса с промените в климата. Тя даде за пример земетресението в Чили от миналата година, което бе над 100 пъти по-силно от труса в Хаити, но заради добрата подготовка на властите в Сантяго жертвите в южноамериканската страна бяха 521, докато в района на Порт-о-пренс загиналите достигнаха 230 хиляди. Георгиева предложи уеднаквяването на оценката на риска в европейските страни, което би улеснило застрахователния бизнес и би облекчило условията за предлагането и покупката на полици. Тя изрази надеждата днешната среща да даде началото на ново партньорство между политиците и бизнеса в сферата на овладяването и оценяването на риска.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg