EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

БДС и за лютеница, след сиренето и колбасите

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

БДС и за лютеница, след сиренето и колбасите

mail16:00 | 13.08.2010прегледи 2163 коментарикоментари 0


"Трябва да има стандарт за българската лютеница", предлага Павлина Параскова, директор на Института по консервна промишленост в Пловдив към Селскостопанска академия, цитирана от медии.
Необходим е задължителен стандарт за идентичност при производството на лютеницата, тъй като в момента тя е с много неизвестно качеството. Същото се отнася и за българския кетчуп, както и за редица други продукти от консервната промишленост, за да излязат на пазара с добавена стойност. По думите й, младите са позабравили как се правят консерви.
Според нея се търсят технологични инструкции за приготвяне на лютеница, кисели краставици, туршии и салати.  Интересът на обикновените потребители е голям, тъй като преди  седмици са предоставени 15 технологични инструкции за приготвяне на белени домати.

Както е известно има вече утвърден БДС за млякото и млечните изделия.

Предстои въвеждане и на стандарта Стара планина за разбични видове колбаси, кайма и кюфтета.

Как така при целия шум около въвеждането на БДС за млечните продукти, преди той реално да е влязъл в сила, вече в търговската мрежа се появи сирене с такъв надпис на опаковката, предаде бТВ.

"Аз лично нямам обяснение на този феномен”, призна в студиото на предаването "Тази сутрин" Ирен Дебижева - изпълнителен директор на Български институт за стандартизация. "Стандартът за българското кисело мляко вече е факт – то е публикуван от Българския институт за стандартизация. Всеки може да си го купи и да си пренастрои производството. Това е една спецификация, която съдържа изисквания, технология и технологичния процес, вкусови качества, показатели, съотношение между различните продукти. Поне десетина бройки от този стандарт са вече продадени”, обясни Дебижева.  

Според нея стандартът за сиренето още не е публикуван и подобни продукти в търговската мрежа са изфабрикувани. Българският институт за стандартизация не извършва обаче контрол върху продукта.

Подобна маркировка не е коректна поради няколко причини – едната от тях е, че на нея пише само БДС, но не пише номера на БДС. До момента на влизане в сила на новия държавен стандарт – БДС 15 от 2010 година, в сила остава БДС 15 от 1982 година – излиза, че производителят твърди, че неговият продукт отговаря на старото БДС, заключи шефката на Българския институт за стандартизация.

"Въпросният стандарт е от 1988, а не от 1982 година", заяви по телефона председателят на Асоциацията на млекопреработвателите в България Димитър Зоров.

"Към момента няма нов стандарт и продължава действието на стария, който не е задължителен, а това сирене се произвежда от повече от шест месеца, а продуктите на фирмата се произвеждат по този сатндарт повече от две години. Необходимо е госпожа Дебижева да каже, че в старите съществуващи стандарти никъде нямаше описана технологията, а ние като оператори, според европейския регламент, сме задължени да декларираме пред контролните органи и потребителя технологията на производство”, допълни още Зоров.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg