EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

БДЖ с по-добри финансови резултати

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

БДЖ с по-добри финансови резултати

mail14:30 | 22.12.2010прегледи 913 коментарикоментари 0


Подобряване на финансовите резултати през тази година отчете на пресконференция ръководството на БДЖ. За първите 11 месеца на годината по-добрият финансов резултат в сравнение с 2009 г. е почти 17 млн. лева, каза Владимир Владимиров, председател на Управителния съвет на БДЖ.
По думите му подобряването на финансовия резултат се дължи на оптимизиране на оперативните разходи. Сред тях са намаляване на служителите с около 1200, сключване на по-изгоден договор за горива и оптимизиране на разходните норми при движението на локомотивите с няколко процента.
Очакваното намаляване на загубите на БДЖ за тази година е между 15 и 25 млн. лева. Прогнозите за 2011 г. са загубите да намалеят с поне още толкова, а през 2014 г. дружеството да излезе на нула. Стремежът ще бъде през 2015 г. и 2016 г. да сме на положителен финансов резултат, каза Владимиров.
От БДЖ отчитат и ръст на товарните превози за 11-те месеца на годината спрямо същия период на 2009 г. Превозени са 62 хиляди тона повече, което показва връщане на количествата и доверието на товародателите отпреди икономическата криза, отбелязват от железопътния превозвач.
През следващите месеци ще се направи анализ дали е възможно увеличаване на приходите от линиите, ще продължат и внезапните проверки за хора без билет. През ноември в резултат на проверките приходите имат ръст с около 5 на сто.
Реформите през 2011 г. ще бъдат фокусирани върху правилното организационно структуриране на двете дружества - "Пътнически превози" и "Товарни превози", коментира Владимиров. Той отбеляза, че инвестиционната програма на пътническите превози зависи изцяло от субсидирането от държавния бюджет.
Според ръководството на БДЖ служителите на дружеството през 2011 г. ще бъдат намалени с около 1000 човека, като не е предвидено съкращаване на експлоатационния състав. Ще бъдат премахнати и някои доказано неефективни дейности.
За решаване на проблемите в експлоатационната и ремонтна дейност през 2011 г. ще работят консултанти. За обезпечаване на по-дългата им работа ще се търсят възможности по оперативна програма "Транспорт".
Очаква се към края на март 2011 г. да е готова системата за интернет продажби на билети за влаковете, а през втората половина на годината тя да започне да действа. Общата стойност за изграждането й е 700 хил. лева.


 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg