EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

БГ лаборатория на о. Ливингстън

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

БГ лаборатория на о. Ливингстън

mail17:10 | 12.11.2019прегледи 625 коментарикоментари 0


Изграждането на научна лаборатория на българската полярна база "Св. Климент Охридски" на о.Ливингстън започва в рамките на 28-та българска Антарктическа експедиция. Очаква се лабораторията да бъде готова за три години и в нея учените ще изучават ценни биоложки образци, обясни пред журналисти проф. Христо Пимпирев - председател на Българския антарктически институт и ръководител на експедицията.
Президентът Румен Радев връчи днес националния флаг на участниците в 28-та Антарктическа експедиция на традиционна церемония в Гербовата зала на "Дондуков"2 преди заминаването на учените за о. Ливингстън.
Първата група от 11 души тръгва на 13 ноември за Антарктида. През декември ще заминат други 10 човека, а през януари - още 8. В българската база този сезон ще работят и седем чужденци.
Тази година се отбелязват 30 години присъствие на българската наука в проучването на Ледения континент.

Проф.Христо Пимпирев отбеляза, че българските учени правят научни изследвания на Ледения континент заедно с всички велики сили, които може да имат и по-големи финансови възможности, но по думите му там финансите не са важни, а е важно приятелството и взаимопомощта. Българските полярници тази година ще работят по осем научни проекта от научната част на националната полярна програма - биоложки, геоложки и от областта на медицината.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1028